2007-09-01

Nerikes , inrikes och utrikes -

(Detta inlägg är tillagt i efterhand och har tidigare varit utlagt på bloggen Behemot)
- / - / -

På Nerikes Allehanda´s 
hemsida går det eventuellt att se web-TV hur chefredaktören Ulf Johansson samtalar med muslimska demonstranter vid minst två tillfällen. Man kan också läsa igenom allt det material som har publicerats sedan förra söndagen, då den uppmärksammade teckningen var införd i tidningen, tillsammans med en ledare som hade rubriken "rätten att förlöjliga en religion". Den finns att läsa där på både svenska och engelska.  (OBS! inget av det ovan länkade materialet på NA ligger kvar  på samma web-adresser 2010 ! )
-
Man kan jämföra med vad som hände efter Jyllands-postens publicering av de danska Mohammed-teckningarna.
Det var ju t. ex. i Frankrike som tidningen "France Soir" den 2/ 2 2006 publicerade några av de danska teckningarna med en ledarartikel som kan uppfattas som att den hade en snarlik rubrik som den i NA: "
Oui, on a le droit de caricaturer Dieu" ( = "Ja, man har rätt att göra karikatyrer av Gud" - blogred. har försökt hitta den i någon form på nätet, men inte lyckats ) VD:n för "France Soir" , Jacques Lefranc, fick sparken av dess fransk-egyptiske ägare, som själv bad berörda muslimer om ursäkt för det inträffade.
Och hur många chefredaktörer och journalister, m.fl., fick sparken och/eller drogs sedan inför rätta och sattes i fängelse världen över?
x
Om nämnde Jacques Lefranc skrev 
BBC och RSF ( = Reporters Sans Frontiers/ Reportrar Utan Gränser)

/ aktuella artiklar - i sep. 07 - om de senaste reaktionerna efter NA:s publicering av svenska Mohammedteckningen i 
DNSvD, danska Politiken, SR - där - där och - r /
- / - / -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Kommentarer: 
Magnus skrev:

Jag tror att France Soir publicerade en annan bild av fyra religionsstiftare på ett moln. Jag hittade teckningen i en översättning på nåt annat språk, och bloggade om den här: http://magnusorerar.blogspot.com/2006/08/mer-censurerad-satir-reflektioner.html Det som sägs i pratbubblan var på engelska "Don't complain ... we've all been caricatured here", men jag vet inte ordalydelsen på franska (om man un ska googla det...). 
Rättelse: Bilden var inte av religionsstiftarna, utan med dem... ;*) 
Hans skrev:

"Ràl pas, Mahomet...on a tous été caricaturés, ici" - Men det var artikeln jag inte kunde hitta. Det finns en kort sammanfattning av den i ett nyhetstelegram på Sveriges Radio´s hemsida från 2006 - 02 - 02: http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=787097 


Inga kommentarer: