2009-02-27

Inget Nigeria-brev?


Vem är mannen på bilden och vad gäller saken?

Vem är mannen här på bilden och vad gäller saken? 

Det handlar om pastor Sunday Adelaja från Afrika, från Nigeria - som har bott och verkat i Ukraina i många år. Och han har byggt upp en ansenlig verksamhet, som beskrivs i en del faktarutor som världsomfattande.I själva Ukraina lär hans anhängare räkna ett antal på 20.000.
Det har handlat om affärer också. I Sverige har uppgifterna om detta presenterats ganska knapphändigt. En artikel i Dagen, är vad jag har funnit.
Men i Ukraina kokar det. Under hösten och vintern har en virvelvind av omständigheter omkring Sunday Adelajas verksamhet blivit till en rejäl skandal, som direkt har skakat om troende inte bara i Ukraina. Utan också i Belgien, Tyskland och Amerika, framgår det.
Ukrainska politiker som redan är ganska stridslystna, och myndigheter som inte direkt är kända för att ta allt med ro, finns också med på ett hörn av denna historia.Från Invictory.org - ( länk till ryskspråkig artikel här) :

Intervju : Är Sunday Adelaja en ogärningsman eller ett offer?
(publicerad 16 jan 2009 )
I Ukraina utvecklas en skandal, som hör samman med undersökningen av finans-gruppen ”Kings Capital”´s verksamhet . Brottsundersökningen började efter att en folkdeputerad i Ukrainas parlament från Julia Timoschenkos block vände sig till landets inrikesministerium .Ukraina´s inrikesminister vidhåller att ledaren för församlingen ”Guds Ambassad” , Sunday Adelaja, har blandat sig i den finansiella planen för ”Kings Capital”. Enligt vissa uppgifter så är omkring 70 % av delägarna i denna finans-grupp medlemmar i ”Guds Ambassad”. Korrespondenten för Kalifornia-tidningen ”Diaspora” , Jurij Korotkov, har vänt sig till en av ledarna för ”Guds Ambassad” i USA, pastor för en dotter-församling i Sacramento i Kalifornien, och dessutom ansvarig för alla ”Guds Ambassads” församlingar i Amerika , Vasilij Biletskij, för att höra honom kommentera saken. Han har nämligen just återvänt från ett besök i Ukraina.
- Som känt är så omringade inrikesministeriets medarbetare, beväpnade med automatgevär, den lättviktsboxnings- arena i Kiev där ”Guds Ambassad” brukar hålla sina möten , och genomförde en rannsakan på platsen. Rannsakan genomfördes också i bostaden hos Sunday Adelaja i hans hus, och själv blev han förhörd i undersöknings-byrån i Ukrainas inrikesministeriums förvaltning i Kiev. Var så vänlig och tala om vad som enligt er uppfattning blev orsak till denna aktion?
- Detta är ett politiskt beställningsverk. Vilka står bakom det? Tomenko, Lutsenko, Timoschenko . Vem är Nikolaj Tomenko? Det är BJUT ( = Julia Timoschenko´s politiska grupp i Ukrainska Parlamentet,- ”Radan” ) Julia Timoschenko vill få grepp om Kiev, och sedan om Radan, och sedan därefter bli Ukrainas president.
Men Gud har ordnat det så att Kievs borgmästare Leonid Tjernovetskij är en medlem i vår församling. Redan förra året försökte man taga bort honom genom att tvinga fram ett omval, trots att dett utgör ett brott mot konstitutionen. Men valet ägde rum och Tjernovitskij fick ännu fler röster. Men politikerna behöver Kiev. De måste på något vis koppla ihop sig med varandra för att bevisa att Tjernovitskij är en dålig chef för staden. Och därför, om de svärtar ned Sunday Adelaja så svärtar de också ned Tjernovitskij .
Här har vi också Vitalij Klichko som svurit att ta ifrån ”Guds Ambassad” lättvikts-arenan i ” Bereznjak” - regionen och överlämna den åt ändamålet att barn ska kunna ägna sig åt sport. Och vet ni att nästan 90 % av marken och den fasta egendomen i Kiev är såld? T.o.m. marken runtom vår lättvikts-arena är såld. Och för allt tar de betalt. Klichko får pengar för att han ägnar sig åt lobbyverksamhet för att den ena eller den andra lagen sk gå igenom.
Vet ni det att för att bli medlem i BJUT måste man betala ett hundra tusen dollar i avgift? Och för att bli en av de deputerade i Radan måste man betala en miljon dollar. Vi har också våra deputerade där.
- Massmedia har meddelat att det i Nigeria har bildts en bank GS Microfinance Bank LTD och till dess direktör är Sunday Adelaja utsedd, som har överfört stora pengar från ”Kings Capital” till denna bank. Är detta sant?
- Ja, det finns en sådan bank i Nigeria. Men pastor Sunday är varken direktör eller någon styrande i denna bank. Han inbjöds till rådet av observatörer som en person med auktoritet, och en ansedd person. Så går det till över hela världen. Och i detta ligger ingenting ovanligt. För den delen – detta är inte en bank, utan en välgörenhets-organisation, som ger människor mindre lån på 40 – 50 dollar. Dess grund-kapital är allt som allt på 20.000 dollar. Och att Sunday Adelaja skulle överföra pengar från ”Kings Capital” till en bank i Nigeria – det är lögn. Det har bankens egna styrande sagt i en intervju för Invictory.org.
- Har pastor Sunday uppmanat sina medlemmar att sträva efter finansiell framgång, efter att bli rika , och att lägga sina medel i ”Kings Capital” ?
- Ni ska vet att han förvarnade sina medlemmar om faror. Han gjorde ingen reklam för ”Kings Capital” . Och när han talade om ”Leon-bank” så förvarnade han: ” Var försiktiga, det är ett fuskverk. Lägg inte era pengar där, det är inte det riktiga”. Och till ”Kings Capital” skickade vi för två år sedan några som kontrollerade och hörde sig för, och vi förstod att det var en seriös finans-grupp. Nu , enligt vissa uppgifter, så äger den 40 miljoner dollars andel i fast egendom. Dett är inte en pyramid där man satsar sina sista slantar och hoppas att få likviditet på andras bekostnad. ”Kings Capital” - det är en seriös finansiell struktur. Men tyvärr, på grund av den världsvida finanskrisen drabbades också den.
Saken är den att i Ukraina har hundratals och tusentals finans-organisationer upphört att betala ut pengar till sina delägare. I många fall så sker detta efter beslut av Ukrainas Nationalbank. Men de lägger sig ändå inte i något. Men när det gäller ”Kings Capital” så lägger de sig i! Och detta är vad jag anser vara en politisk strid.
Och pastor Sunday som ser hur det ukrainska folket lever i brist och fattigdom , uppmanar till att vara mer aktiv och taga initiativ och att engagera sig i affärer. Ibland inbjuder han ledningen för något bolag till kyrkan och säger: ”Titta vad de är uppe i varv ! Det är ett exempel för er. Arbeta, utvecklas, höj tempot, annars blir ni slavar”.
Enligt lagen så är varje ukrainare tilldelad 15 sotok jord. Men många vet inte om det. Och de som vet avsäger sig antingen jorden, eller ger den till några andra. Men pastor Sunday har uppmanat till att utnyttja även denna möjlighet. ” Tag jorden, bruka den med hela familjen, arbeta , blomstra” - sade han . Jag anser också att Gud inte har givit oss våra pund för att de ska grävas ned i jorden. Gud vill att vi också ska engagera oss i affärer, och i samhället, och i politiken och i utbildningen ..Och våra bröder förmanar oss också att göra det.
- Men, som känt är har Ukrainas biskopar dömt Sunday skyldig till synden att vara penningkär. Biskoparna (föreståndarna) Michail Panochko , Leonid Padun, Anatolij Gluchovskij, Filipp Savochka, Valerij Reschetinskij, och även pastorerna Anatolij Gavriljuk, Boris Grisenko och Petr Kovalenko skickade en skrivelse till Sunday Adelaja den 29 december 2008 , där de uppmanar honom att helt och hållet lämna sitt uppdrag, göra sinnesändring ifråga om sina ord och gärningar, och alla bröderna uppmanas att hålla sig ifrån brödragemenskapen med Sunday Adelaja. Vad säger ni om det?
- Dagen innan denna skrivelse var pastor Sunday på ett möte med biskoparna . Han stod på knä inför dem och bad dem om förlåtelse. Men dagen därpå så publicerades lögnaktig information på Invictory´s hemsida om att pastor Sunday hade gjort bättring. Det är inte riktigt.
Här sker ett brott mot alla normer – bibliska, mänskliga, juridiska, moraliska. För det första – inte en av de som hade skrivit ringde pastor Sunday , och ingen vände sig till den äldste av hans pastorer – aposteln Willies Toffie. För det andra – till mötet med biskoparna i Ukraina sände församlingen ”Guds Ambassad” två personer , biskop Anatolij Belanozchko och mig. Men Panochko lät inte mig komma innanför dörren då detta möte hölls. Men det står ju i Bibeln, att anklagelser ska göras inför två vittnen. Sedan: efter samtalet med Sunday så sade de ingenting till vår församling, fastän Bibeln uppmanar till det. De tog allt direkt till massmedia.
De föreslog oss att avskilja biskop Sunday från hans tjänst. Och vilka är de egentligen? De demonstrerar samma makt över oss som påven i Rom , eller som påven i Rom över dem. ”Guds Ambassad” - det är en samma slags rörelse som deras. Vad de har gjort är att uppväcka tvedräkt mellan kyrkor och församlingar , det är ett handlande som är straffbart enligt lag.
Och dessa biskopar de utesluter folk ur en församling för det som sker i en annan. Hos Gavriljuk, t.ex. dansas det i kyrkan, men hos Panochka blir man utesluten för sådant. I en församling bär de huvudbonad , och i en annan är de utan; en del går med smycken, och hos andra blir man utesluten för att göra detta.
Det råder en sådan gränslöshet bland dessa biskopar när det gäller läran! Och de tänker undervisa oss!? De har inte någon moralisk rätt till det. De lever med varandra som svanen, kräftan och grodan. Men varför har de tillsammans vänt sig till Sunday Adelaja med en skrivelse? De kan väl ta itu med sig själva!
Hur kan de plocka bort ett grand ur vårat öga om de själva har en bjälke i sitt eget? De har brutit vartenda ett av sina ord. De hade ingen rätt eftersom de inte gjorde bruk av alla rekommenderade metoder, när de tog allt till massmedia. Idag finns ännu ingen domstolsdom, och de har redan dömt oss.
Gud har givit oss religionsfrihet . Staten har givit oss relegionsfrihet . Vad är det för biskopar som förbjuder oss detta? Vem har rätt att göra det? Det har ingen.
- Var så vänlig och säg vad som nu äger rum i Ukraina, när det redan har utförts en rannsakan på kontoret , och i Sunday Adelajas hus och bostad?
Nu utövar man ett starkt tryck på medlemmarna i församlingen ”Guds Ambassad” med att de ska komma med något vittnesbörd mot Sunday Adelaja. För denna saks skull drar de också i tidigare brottslingar, och hotar dem att om de vägrar att vittna mot Sunday Adelaja, så kommer det att väckas nya åtal. Allt detta är ren laglöshet.
Därför har Sunday Adelajas advokater fattat ett beslut om att inställa sig vid förhör bara ifall förhören spelas in på video, för att komma undan påföljande anklagelser och förvanskning av fakta.
XXxx -

På hemsidan ”Invictory.org” saknas inte artiklar om detta. Det är nog hundratals. Ganska långa ibland – innehållande öppna brev, skrivelser och hänvändelser fram och tillbaka från enskilda , församlingar , företag , korporationer och så vidare, med mera. Det finns också en hel del material i andra ryskspråkiga media.
Men sedan den 5:e februari har det varit ganska tyst på den fronten. Då publicerades en del uppgifter om ett åtal mot Sunday Adelaja för misstanke om bedrägeri – enligt artikel 190 i den ukrainska brottsbalken -
Pastor Adeleja har under alla omständigheter ålagts utreseförbud medan saken utreds.


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: