2009-05-08

Snaran dras åt?


Snaran dras åt - i Ukraina. Men nu måste man också fråga: omkring vilka?
Samtidigt - eller nästan samtidigt - som en för ovanlighetens skull ganska vänligt stämd artikel hade införts på "Invictory.org" , vänlig för att gälla "Guds Ambassad" och dess nigerianska föreståndare, Sunday Adelaja, så kablade media ut nyheten om en skandal på en internationell flygplats i Frankfurt i Tyskland.
Eller gjordes bara skandalösa påståenden?

För det första får frågan om den vänligt stämda artikeln - - -


-
- - - en extra gåtfull touch då den rätt och slätt försvinner från webplatsen efter att ha legat framme halva dagen igår.( Den låg här - där ligger nu bara reklam och länkar till andra artiklar) Denna artikel skildrar i ganska positiva ordalag rörelsen Guds Ambassad och det arbete den utför med sin ledare Adelaja. Inte så konstigt kanske, när den är undertecknad "Guds Ambassads press-center" och har dess logotyp med som bild.
Den har också en ganska dramatisk rubrik: "Storskalig operation mot Guds Ambassad" , och den avslutas på detta vis: " (Det talas om Kings Kapital) ..Och eftersom organisatörerna och ledningen till detta bolag kom från 'Guds Ambassads' led, gav Jurij Lutsenko klartecken åt sitt folk att 'ta itu med ' saken fullt och helt. Och även denna gång med ett enda mål i sikte - att binda såväl den ledande pastorn för 'Guds Ambassad', Sunday Adelaja, som hans rörelse, och borgmästaren Leonid Tjernovetskij, vid 'Kings Kapitals' verksamhet. ' Huvudsaken är att anklaga - låt dem sedan försvara sig hur mycket de vill', - se här den vägledande principen för denna operation.
Och denna gång är det allvarliga krafter som har kastats in i kampen mot rörelsen. Över hela Ukraina kallar Inrikesministeriets medarbetare pastorer inom denna rörelse till förhör och söker,söker,söker. På det viset som det skedde 1937. Man måste fabricera saker och ting, och det behövs ingridienser. Finns inga brott så betyder det att man måste skapa dem.
Vad söker Lutsenko? En sak är klar, att det inte är sanningen. Han söker efter en sak: hur lögnen ska göras övertygande. Annars hade Jurij Lutsenko för länge sedan upptäckt att 'Guds Ambassad' är just dem som man borde hjälpa, och inte bekämpa. Och kanske innebär denna situation trots allt en chans för landets inrikesminister att komma till insikt, att omvända sig och beträda den goda vägen. Folk beder ju verkligen för honom. Och Gud hör de rättfärdigas bön."
Artikel är alltså undertecknad "Guds Ambassads press-center" - och det är inte alltför ofta jag har sett artiklar därifrån utlagda på denna web-portal.
För det andra då händelsen på flygplatsen i Tyskland. Enligt vad tyska tidningar först skrev, så uppträdde nämnde inrikesminister Lutsenko i berusat tillstånd där natten mellan den 4:e och 5:e maj, och gav sig på folk med knytnävarna, efter att han hade kommit försent till sitt plan, och flygplanets personal vägrade släppa ombord honom och hans son.
-
.- ( Ukrainas inrikesminister inför ett media-uppbåd)
Igår studsade uppgifter fram och tillbaka hela dagen i ryskspråkig, ukrainsk press. ( åtminstone en annan svenskspråkig bloggare har skrivit om det) Tyska media och en del tyska poliser sade ett - politiska motståndarlägret i Ukraina tyckte att Lutsenkos fylla passade helt utomordentligt som samtalsämne, och sade detsamma. Ukrainas inrikesministerium däremot - Lutsenkos underordnade - tyckte inte det passade att säga, utan dementerade att deras chef skulle ha företagit sig något så galet som tidningarna påstod. De gick ett steg längre och uppmanade tidningarna att inte sprida uppgifterna. Ja, de tog ännu ett steg och påstod att det hela var en provokation som hade iscensatts av en politisk fraktion - Regionernas Parti. Men då höjdes röster i Parlamentet - Radan - som anklagade inrikesministeriet för att försöka kuva det fria ordet.
Ukrainas president Jutjjenko uppdrog först åt premiärminister Timoschenko att tillsätta en utredning, och sedan åt utrikesministeriet i Ukraina att vända sig till den tyska ambassaden för att få deras version, den officiella tyska versionen av vad som hade hänt på den internationella flygplatsen i Frankfurt natten mellan den 4:e och 5:e maj.
Sunday Adelaja hörde till dem som inte var sen att hugga tag i detta . Undra på det, inrikesminister Jurij Lutsenko är ju något av en huvudmotståndare på fältet, för honom och hans verksamhet. På sin och rörelsens hemsida lyfter han fram skandalen, och erbjuder inrikesministern rehabilitering från alkohol-beroende i något av rörelsens center. Och tydligen hade också en artikel från Adelaja´s håll hittat vägen in på "Invictory.org" - men den togs alltså bort efter några timmar.
-
. (t.v. pastor Sunday, "frälsaren" från Nigeria, i en bedjande pose  - bild från "Guds Ambassads" hemsida)
-
Har inrikesminister Lutsenkos drabbats av det öde som är det pris han måste betala för att ha gått emot "Guds smorde"?
Ännu så länge väntar de som har uppmärksammat detta på "den officiella versionen" .


// OBS!OBS! Uppdatering 2009 - 05 - 12 kl 06.25
En press-konferens ska hållas på ukrainska inrikesministeriet idag kl 09.30 lokal tid med den från Korea återkomne Jurij Lutsenko - detta enligt en notis i unian.net . Meddelandet kom igår eftermiddag i följd av att det har skett en viss upptrappning . Tysk polis och tyska media har stått fast vid sin version av den nedan omnämnda händelsen på Frankfurts flygplats. Men det ukrainska inrikesministeriet har ännu inte tagit tillbaka några av sina dementier
- - -
Uppdatering Kl. 09.45 - ukrainsk tid. Enligt samstämmiga uppgifter från unian.net och Ukrainska Pravda har Ukrainas inrikesminister Jurij Lutsenko begärt att få avgå från sin post: han har bett Ukrainas parlament - Radan - att granska denna hans begäran i hans frånvaro - Uppdatering OBS!OBS!//

-- Andra bloggar om:                                                                           SvD4 kommentarer:

Haggaj sa...

Hans,

Jag följer med intresse din bevakning i nämnda fråga.

Vad är din personliga uppfattning? Vågar du säga det eller väntar du på mer info?

Hans sa...

Tack för det!
Jag väntar litet att ytterligare kommentera det senaste. Man kan frukta att myndigheterna tar i för hårt, och då blir Adelaja förmodligen en martyr. Mycket spelar in, förhållandet till omvärlden och inte minst till Ryssland.

Men om det går lugnt till så kanske det finns förutsättningar för en rättvis uppgörelse på det juridiska planet.Då kan Adelaja med rätta också få några år i fängelse, under förutsättning att han kan bindas vid de påstådda förvaltnings-ekonomiska brott.

Just nu verkar en sådan uppgörelse avlägsen -
allt hotar att slukas upp av den pågående politiska huggsexan.

Haggaj sa...

Hans,
Tack för din rapportering. Jag fortsätter följa detta med stort intresse.

Ser ut som om Adelaja - just nu - kan klara sig undan genom det politiska skeendet.

Hans sa...

Vi får se när röken skingrats. Det är ganska tjockt för närvarande. Radan-Parlamentet blev lamslagen på grund av all uppståndelse efter Lutsenkos brev dit. Några blockerade vägen till talarstolen där. ”Några” - det är Regionernas Parti- det mer ryssvänliga partiet i den ukrainska Radan. Andra ville inte godkänna Lutsenkos begäran att få avgå, de som kallas NU-NS , som är den ledande, ”orangea” koalitionen. Det talades om att upplösa Radan, o.s.v

Beträffande skandalen i Frankfurt så har en släkting till Lutsenko sagt att hans son Olexandr överhuvudtaget inte kan dricka alkohol eftersom han intar någon medicin som inte tillåter det. Lutsenko själv har sagt sig ha druckit en sejdel öl. Men en resturang på den flygplats där han avreste från Ukraina till Tyskland har tagit fram kvitton från ett besök han gjorde där, som ger vid handen att han hade druckit vodka. Det har i sin tur avvisats av folk på inrikesdepartementet . Detta förutom alla andra detaljer, om våld och okvädningsord som Lutsenko och hans son lär ha använt o.s.v., o.s.v.

Enligt Lutsenkos egen redogörelse uppträdde han annars ganska städat, utom att han kan ha tagit i något när hans son såg ut att vara hotad. Sonen hade nyligen genomgått en operation, sade han, och tålde därför inte alltför omild behandling. Han medger att han har använt uttrycket ”Hitler-jugend” mot de tyska vakterna på flygplatsen.

Igår hade Regionernas Parti blockerat tillträdet till talarstolen i tre dagar. Men hävde tillfälligt blockaden för att få fram ett tillkännagivande.De begärde att Lutsenkos avgång ska förverkligas fullt ut , annars hotar de att blockera arbetet i radan ända tills det blir omval i Ukraina. Nytt president-val.

Igår kom också den officiella redogörelsen från den tyska polisen inkommit till Radan och studeras för fullt. Den överlämnades till den ukrainska ambassaden i Tyskland, och därifrån har den skickats till Radan. Den har också till vissa delar publicerats i ukrainsk press, men hiittills mest på ukrainska.

Klart framgår iallafall att de tyska myndigheterna uppfattade att den ukrainska delegationen med inrikesminister Lutsenko i spetsen var påverkad av alkohol – att de var berusade.

( En av de djärvaste konspirations-teorierna som hörts om i samband med detta säger att händelsen i Frankfurt var en provokation som hade iscensatts av den ryska och den tyska säkerhets-tjänsten i samarbete. Varför? För att torpedera Ukrainas självständighet och dess möjligheter att påverka gas-leveranserna, eventuellt...)

Adelaja kan ta det lugnt, i stort sett. Ryktet om hans förslag att erbjuda Lutsenko rehabilitering från alkohol-beroende har också nått ut i ukrainsk press. Läser man ”Guds Ambassads” hemsida så kan man undra : vad är det egentligen som mest effektivt påverkar den allmänna situationen i Ukraina – politikerna i Radan eller Sunday Adelaja´s böner..?

Väldigt allvarliga frågor nu är alltså : var Lutsenko själv berusad – var hans son Olexandr också berusad? Visar det sig vara möjligt att bevisa, då framstår Lutsenko själv som inget annat än en stor lögnare.

Radan har röstat för en kommitte´s förslag att premiär-minister Timoschenko ska bestraffa Lutsenko med att låta honom vara skild från sina uppgifter i en veckas tid, medan Radan arbetar med frågan, och en undersökning görs på ministernivå. Timoschenko verkar också gå på den linjen.

En video-upptagning sägs nu också ha kommit från flygplatsen i Frankfurt, som kan bli tungan på vågen. Men andra uppgifter säger att ingen sådan video finns.

Annars – uppgift står ofta mot uppgift hela vägen. Frågan är om Lutsenko har agerat som officiell representant för Ukraina eller som privatperson, o.s.v.,