2010-02-09

Sovjet nästa?

  Först ut att gratulera Viktor Janukovich till valsegern i Ukraina ( om inte Julia Timosjenkos avsikter att överklaga valresultatet  krönes med framgång) är socialist-partiets ledare i Ukraina , Alexandr Moroz, enligt  "Unian.net".

Han säger bland annat: " Janukovich har fått en svår arvslott, vilket beror inte bara på den ekonomiska krisen som varit en följd av äventyrligheter och ansvarslöshet i utformandet av statens styre. Subjektivism, intriger, enskilda intressens övertag över de samhälleliga intressena har lett till att folket har fjärmats från myndigheter och statsmakt. " , säger Moroz. Och han understryker: " Den nuvarande situationen bestyrker att socialisterna, bland andra, handlade korrekt, då de försökte att komma till rätta med V. Jusjtjenkos och J. Timosjenkos äventyrligheter under 2006 - 2007. Praktiken utvisar , att missbruk och lögn inte får vara de instrument som används vid maktutövning. De instrumenten är ovärdiga, opålitliga och, när det kommer till slutresultatet, ineffektiva" .

  Är detta omdöme rättvist?

  Den period som Moroz talar om, utmynnade i rätt allvarliga förvecklingar. Och någon gång under den tiden lär Janukovich ha uttalat sig på följande hotfulla vis, när han anklagade Jusjtjenko för att förbereda valfusk i de extraval till Radan som då var aktuella : " ..om ni gör det, så ska ni veta: det kommer för er del att sluta med att ni inte bara förlorar valen - en viss person kommer inte att hinna ta flyget från Ukraina, därför hela folket kommer att resa sig. man kommer att stå upp mot de ansvarslösa individer som har förstört hela landet " - ( citat från artikel i lenta.ru sep-07)

  Om Janukovich verkligen har uttalat sig på det viset så utgör han inte mer än ett eko av den ryske kommunist-ledaren Zjuganoff, som på 90-talet hotade demokraterna i ryska Duman, att " de skulle inte hinna till Sjeremetova 2 ( Moskvas internationella flygplats) " ifall händelseutvecklingen skulle leda i annan riktning än de senare ville.

  I går skrev "Moscow Times" : " En seger för Janukovich kan innebära att landet med 46 miljoner invånare vänder tillbaka till Sovjet-herren Ryssland " .

 Hur  mycket "Sovjet" finns kvar?
 

  SvD, Vlt 

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: