2010-04-29

cacophonie..


Ett allvarligt missnöje kommer till uttryck i samband med att tidigare franska och fortfarande fransktalande länder i Afrika förbereder sig för firandet av 50-årsdagen efter deras självständighet.
  Enligt en artikel i Le Monde - se länk Valda delar: 


Olust och likgiltighet dominerar årsdagen av den afrikanska självständigheten
Togo firade tisdagen den 27 april, relativt konfidentiellt och med en viss politisk "cacophonie" femtioårsdagen av sin självständighet. Fallet Togo är inte unikt i skötet av fransktalande Afrika, som år 2010 förväntas fira 50-årsdagen av sin självständighet. Fjorton tidigare franska kolonier uppnådde i själva verket sin självständighet år 1960, i princip under sommarmånaderna det året.

Sådana jubileér skulle kunna tjäna till en anledning att analysera det förflutna, och till att anställa förhör med framtiden. Men när de profetiska datumen nalkas, så hotas årsdagen mest av allt att passera utan uppmärksamhet, då de stöter samman med likgiltighet eller olust , som hör samman med de koloniala tvetydigheter som aldrig lagts bakom.

Den inbjudan som har gjorts av Nicolas Sarkozy till de tidigare koloniernas militär-förband, att paradera längs Champs- Elysées den 14:e juli, placerar själva kontroversen i fokus. ”En skilsmässa ger inga meriter att paradera på de franska truppernas sida”, raljerar  Jean-Baptiste Placca , som är krönikör i Radio France International. Inte så få afrikanska observatörer fårvånas över att kolonisatörerna firar slutet av ett regelrätt fötryck. ”Är det värt att påminna om det fasansfulla (...) som utstakade tiden för den koloniala ockupationen? Vad är det man firar ?”, frågar Joachim Vokouma, chefredaktör för Burkina Faso-hemsidan ”Lefaso.net.”
...
 Vad har vi gjort under våra femtio år? Frågar sig med sorg Abdou Rahmane Mbengue i en senegalesisk , daglig tidning – Walfadjiri. Det är nu ett halvt sekel som vi har burit mänsklighetens dumstrut.”
I den dagliga tidningen Le Messager de Douala , överbjudes han av Kamerun-historikern Achille Mbembe: ” Finns det verkligen någon minneshögtid att fira , eller måste vi inte snarare erövra självständigheten igen? 

-

De fjorton fransktalande länderna i Afrika som vann sin självständighet år 1960 är: Benin, Burkina Faso, Kamerun, Centralafrikanska Republiken, Kongo-Brazzaville, Elfenbenskusten , Gabon, Madagaskar, Mali, Mauretanien, Niger, Senegal, Tchad och Togo .


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: