2010-08-03

kommer användarna att svika internet?    Jag misstänker att när DU måste svara för vad du har gjort på nätet  - någon nedladdning, något skrivet, eller något annat - då kommer du att svika nätet. Du kommer att säga: "Ja, det var det dumma nätet": Och sedan kommer de världens styrande och makthavare som har störts av yttrandefriheten på nätet att enas: - Nätet ska bort!  


  Men hur ska man uppfatta den ukrainske bloggaren Oleg Sjinkarenko, som menar att det att blogga är detsamma som att sitta och tänka för sig själv, eller att göra något uttalande hemma i sitt kök?
Nyligen har densamme tydligen skrivit några ord på sin blogg som föranlett en rättslig undersökning:
( citerat ur Ukrayinska Pravda ) 


 “Jag har inte uppmanat till mord på presidenten”, säger ukrainske bloggaren Sjunkarenko, “ min blogg utgör mitt privata område”.
   Bloggaren Oleg Sjinkarenko säger att han inte har uppmanat till våld mot myndighetspersoner på sin "live journal" - blogg, eller till att säkerhetstjänsten och åklagarmyndigheten ska agera – det är snare en inblandning i hans privata liv.Detta sade han i ukrainska BBC:s studio i Kiev.
“Av någon anledning har de i åklagarmyndigheten och säkerhetstjänsten beslutat att jag har uppmanat till mord på presidenten. Detta fastän jag inte under några omständigheter skulle uppmana till detta. Må Gud ge hälsa åt president Janukovich, och låta honom leva i hundra år”, sade Sjinkarenko.
“ Det är bara det att någon eller några av mina skriverier i bloggen skedde i ett emotionellt uppretat tillstånd, vilket kan hända med var och en”, förklarade han.
På frågan om det på bloggen hade förekommit några ord med en fråga ifall det fanns några som skulle kunna döda myndighetspersoner, och därvid nämnt flera namn, och om han hade skrivit detta, vilken reaktion hade han i sådana fall föreställt sig, svarade Sjinkarenko: “ Jag föreställde mig ingenting”.

“Jag hade inga planer utan detta var min uppretade reaktion som syntes”, underströk han.

Sjinkarenko förstår saken så, att publicerandet av sådana tankar på internet inte utgör någon uppmaning till handling.

“Min blogg kan finnas bara av den som har dess adress, eller som målmedvetet söker den. Jag hade få läsare. Min blogg är inte ägnad åt uppmaningar att döda eller åt att göra sårande beskrivningar av några. Den är ägnad åt framstående konst och litteratur”, förklarade bloggaren.

Sjinkarenko anser att de rättsvårdande organens agerande gentemot honom utgör “ en inblandning i hans privata värld”.

“Jag har i min förklaring skrivit , att om mina ord har sårat någon , så ber jag vederbörande att inte fatta dem på ett sårande vis, jag har bett om ursäkt för det, och jag ska söka att framöver inte såra någon”, sade bloggaren.

“ Jag har som journalist aldrig offentligt sagt något sådant vare sig till presidenten eller till någon annan överhuvudtaget”, försäkrade han.

“Men jag anser att min blogg utgör mitt privata område. Och det är detsamma som om jag hade uttalat mig hemma i mitt kök.....” 


- - - - - - - - - - - - - - - - - - xÄr detta en bloggar-mentalitet man måste räkna med även i Sverige , där "Tusentals kränks på nätet men få fall drivs vidare" (SR)  Det kan kanske kasta ett förmildrande ljus över en del överdrifter. 
  Inte...?


SR, Jnytt
Bloggar 1Andra bloggar om:

Inga kommentarer: