2010-09-30

torsdagen den trettionde september...

   Blogred. har snart tillbringat fyra veckor i S:t Peterburg i Ryska Federationen. Det har bland annat, eller framför allt,  inneburit en kort "repetitionskurs" i ryska.En inskrift nere i tunnelbanan visar hur många gånger Peterburg har ändrat namn, och vilka årtalen var då det skedde. 1703 fick staden namnet "S:t Peterburg" - 1914 ändrades det till "Petrograd" - 1924 blev det "Leningrad" - och 1991 fick staden tillbaka namnet "S:t Peterburg".

S:t Peterburg..    Och så kliver Leningrad in i Peterburg! Det märks inte bara när jag dricker morgonkaffet på mode-cafe'et "Cafe Kaos" utanför centrala tågstationen "Moskovskij Vokzal", där dagens Peterburg trippar omkring i högklackade skor. Rätt som det är kommer en gammal kvinna in och går från bord till bord med uträckt hand, för att tigga ihop litet mat för dagen.


Den gamla damen går långsamt runt från bord till bord.Sedan går hon ut.Snart är jag  tillbaka i Sverige.


 -

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan undra varför staden har fått byta namn så många gånger. Vet du Hans varför?

Hans Lindelöw sa...

Det handlar säkert om vilka ideal som varit rådande. Om det har varit tsar Peter I eller Karl Marx som har utgjort förebilder.
Tsar Peter I på sjuttonhundratalet öppnade visserligen vägen vasterut for Ryssland.
Men med Karl Marx kom, som Andropov (det kommunistiska partiets generalsekreterare 1983), en gång sade: "Det bästa av den franska utopismen, den tyska filosofien och den engelska social-demokratien" västerifrån till Ryssland.

En stor fråga ar ju i sådana fall varför Ryssland kom att bli ett experimentfält for de ide'er som i stort hade producerats i Väst!