2010-10-15

Vad är syftet med utställningen om Hitler ?En utställning ägnad åt Hitler öppnar idag i Tyskland, enligt vad både SvD och DN skriver. SvD får dessutom med något om syftet med utställningen: " Syftet med utställningen på Deutsches Historisches Museum är att utforska förklaringar till Hitlers enorma makt, inflytande och dominans under de aktuella åren."


Och vad kan man lära av det?  Hur detta ska upprepas, vilket är en ständigt återkommande och berättigad farhåga i vårt land efter det senaste valet, då SD har kommit in i Sveriges Riksdag? 
   Nej, den verkliga lärdomen borde bestå i att om möjligt få några insikter i hur det en gång kunde ske, för att det INTE ska upprepas. En sådan utställning om Hitler skulle vara värd ett besök. Eller så kan man läsa om historien. T.ex. Allan Bullock's "En studie i tyranni". Där framgår vad som utgjorde drivkrafterna bakom Hitlers makt-tillträde: Han ville leda massorna, och han var beredd att betala det pris det kostade att komma i den uppburna ställningen genom att sälja sin själ!
  Ett väsentligt uttryck för detta kommer onekligen fram i ett citat från "Mein Kampf", som Bullock citerar, där Hitler påstår att han skapade sig själv:" Till vad jag så skapade mig har jag endast behövt göra en obetydlig komplettering, ändra något behövde jag inte".

  Hitler skapade alltså sig själv! En typisk egenskap hos tyranner av faraonisk kaliber? I Bibeln står det att Gud uppdrog åt sin tjänare Hesekiel att tala till just Farao: " Du människobarn, vänd ditt ansikte mot Farao, konungen i Egypten, och profetera mot honom och mot hela Egypten. Tala och säg: Så säger Herren, HERREN: Se, jag skall komma över dig, Farao, du Egyptens konung, du stora drake, som ligger där i dina strömmar och säger: 'Min Nilflod är min; själv har jag gjort mig.' " 
                                                                                                                       - Hes. 29:2-3


  
Enhanced by Zemanta

3 kommentarer:

Wiccahäxan sa...

Läs på lite om vad som händer i kommunistiska stater. Om hur kommunismen växte fram och fundera sedan på hur man kan få sitta med i Sveriges riksdag med den nedtyngda ryggsäcken och en perfekt totalitär maktstruktur i dagsläget!

Att undanhålla information om en världsomvälvande person likt Adolf Heidler (familjenamnet), skulle bara kunna hända i en stat utan demokrati och likriktning av åsikter. Självklart ska efterkommande generationer kunna ta del om vad/vem Hitler var och inte sitta fast i tron att han var en grön djävul med horn och treudd!

Stalin och Hitler var förresten partivänner, men de delade inte åsikt om hur man skulle lösa problemet med att "fel" människor ägde produktionen.
Josef tog livet av alla med inflytande, medan Hitler inriktade sig på dem som hade pengar under den tiden (framgångsrika hårt arbetande judiska affärsmän.)

Förståelse förutsätter kunskap, inte brist på sådan!

Anonym sa...

Att SD kommit in i riksdagen har väl inte med detta att göra. Dom verkar vara det enda parti som ställer upp för judarna. Så att dom kallar dom för nazister stämmer inte, det stämmer nästan bättre in på M.

Hans Lindelöw sa...

Anonym - läs i mitt sista blogginlägg (22/10) vad en professor i statskunskap - Mats Lindberg - skrev i en debattartikel i Nerikes Allehanda häromsistens.
Lars Linder refererade till den debattartikeln i DN http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/lars-linder-ubernationalism-i-folkdrakt-1.1189548