2010-12-29

Ukrainas f.d. inrikesminister, Jurij Lutsenko, har blivit arresterad

Varför sitter han nu bakom galler?
Kan man undra.
- - 
Jurij Lutsenko

  Var det inte just Lutsenko som för inte så länge sedan   engagerade sig personligen, i egenskap av att vara Ukrainas inrikesminister, för att så snart som möjligt dra en och annan inför rätta? ( Jo, jag tycker att jag har sett honom förut )


   En allt strängare, diktatorisk stil tycks göra sig gällande sedan Viktor Janukovich tillträdde som ny president  i början av året. För närvarande pågår iallafall en räfst mot politiska motståndare, vilka tidigare har suttit i regerings-ställning. Tidigare premiärministern Julia Timoschenko är av allt att döma hotad, och  häromdagen arresterades alltså den här mannen , den tidigare inrikesministern - Jurij Lutsenko. 

   Det är -  enligt vissa uppgifter i ryskspråkig ukrainsk press - p.g.a. att han vägrat bekanta sig med ett utredningsmaterial där han påstås ha missbrukat sin ställning, som han har blivit arresterad. I sammanhanget rapporteras det och skrivs i media på ett vis som tangerar ett helt grenverk i det post-sovjetiska Ukrainas historia,  av korruption och storskaliga brott. Georgij Gongadze har förts på tal. Vet Lutsenko något om den saken?
  Har Lutsenko arresterats för att stå till svars för den förre presidentens, Viktor Jusjtjenkos, närapå förstörda ansikte?

  Lutsenko lär komma att få sitta en bra bit in på det nya året.
   Det har talats om två månader. 


Brittiska BBC har skrivit. Och norska VG

.

Inga kommentarer: