2011-01-12

vem minns Gajdar's reformer?


   I år är det tjugo år sedan som Sovjetunionen formellt upplöstes.
     Orsaker att se litet tillbaka fattas inte. 
Jegor Gajdar
- - 
   På ryska webben finner man inte sällan tillbakablickar. Publikationen Izvestija  gör det (blickar tillbaka) genom att publicera ett samtal  som tidigare sändes (2011 - 01 - 08)  över radio "Eko Moskva" mellan två av dess medarbetare - Vladimir Ryzchkov och Sergej Buntman. Det handlade om vad som gått till historien som "Gajdars reformer" (efter Jegor Gajdar 1956 - 2009), dvs själva inledningen till det skälvande 90-talet i Ryssland. 

/Nedan: fragment av samtalet - i översättning/    


"Många av oss kommer väl ihåg den 2:a januari 1992 , den dag då de liberala reformerna började i Ryssland. Priserna i butikerna steg i genomsnitt med 3 ½ ggr det ursprungliga priset. Idag är det svårt att ens föreställa sig en sådan inflation - 350 procent i månaden. Å andra sidan så fylldes hyllorna i butikerna med de mest skiftande produkter. - ..

Ryzchkov:   Det historiskt betecknande i det som Gajdar gjorde består i att han ställde om hela ekonomiens sikte från plan-ekonomi till marknads-ekonomi. ...
 Buntman: Han har t.o.m. kallats för bolsjevik, fastän kommunisterna kritiserar honom för att han valde en alldeles för tuff väg ..

Ryzchkov:  Gajdar gick på den öst-europeiska vägen. Det hans regering gjorde låg väldigt nära det som polacker, ungrare och även tyskarna gjorde efter återföreningen. Men redan 1992 så stötte hans reformer på ett vilt motstånd. Jordbruks-lobbyn  och industri-lobbyn samlade sig mycket snabbt... Men Gajdar tog hursomhelst mycket viktiga steg, han genomförde en liberalisering av priserna , gav frihet åt utrikes-handeln och införde en konvertibel valuta..."

och
"Det tycks mig som att ett av Gajdars misstag under 90-talet var att han underskattade faran i att egendomen koncentrerades i händerna på ett fåtal. .. På 90-talet ägnades praktiskt taget ingen uppmärksamhet åt problemet med monopol respektive antimonopol. Och detta är en förbannelse för Ryssland än idag. Det är en av huvudfrågorna, och apropå det, Gajdar skrev mycket om detta i sina sista verk... 

Buntman: Kunde man möjligen under de förhållandena ha erbjudit samhället en betydligt mjukare modell för sociala reformer? Kunde man ha tillåtit en betydligt mindre monopolistisk privatisering? Kunde man ha bevarat en del av produktionen och arbetstillfällena som existerade? .."

     Intressanta frågor.


Bloggar: 1


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: