2011-02-06

Informations-kriget omkring Chodorkovskij Har informations-kriget omkring Michail Chodorkovskij  (och Platon Lebedev) tagit sig ända in i tyska filmstudio's?
  Det verkar inte bättre.
  Denna artikel på "Radio Svoboda's" websida berättar följande: 

    
En dokumentär om “Jukos” f.d. chef, Chodorkovskij har blivit förstörd i Berlin. Filmens premiär skulle äga rum under festivalen “Berlinale”. Den tyske regissören Cyril Tuschi har tagit fram filmen under ett antal års tid i Moskva och i Chita. Regissören hoppas kunna återställa filmen. 
 
På morgonen den 4:e februari upptäckte de anställda i regissören Cyril Tuschi's studio “Lala Films” , att dörrarna till studion var inslagna, och att några datorer hade försvunnit.
I en av datorerna fanns en sammanställd 100 minuter lång film om Jukos f.d. chef Polisen försöker att finna de skyldiga, och filmteamet försöker att återställa filmen, berättar Cyril Tuschi i en intervju.för Radio Svoboda.

     -  Final-versionen av filmen om Chodorkovskij är förstörd. Fem dörrar var inslagna. Fyra datorer var tagna från monterings-rummet. Äh, nej, det var t.o.m. fem. I en av dem fanns hela den färdigmonterade filmen om Chodorkovskij. Idag har vi ända sedan kl. 09.00 på morgonen lämnar suttit i polis-förhör. 


Vem har kunnat göra det?

   -   Jag vet inte. Men jag är väldigt förargad, eftersom det är första gången något sådant har skett på tio år.

  Vad ska nu hända? Kommer filmen att visas under Berlinale?

  -   Vi gör allt vi kan, vi kommer att arbeta i flygande fläng nattetid för att försöka rädda filmen och presentera den under festivalen. Det är förfärligt. Jag hatar mig själv för den fruktan jag känner, men nu har jag förlikat mig med känslorna. Och filmen ska vi under alla omständigheter visa, - sade Cyril Tuschi.


För inte så länge sedan, innan detta hände, underströk Cyril Tuschi i en intervju för Radio Svoboda att han “helt och hållet är för att Chodorkovskij friges”. Då sade han:

  -  Min film visar historien om Chodorkovskij från det att han blev med i Komsomol tills dags dato. Filmen berättar i detalj om hans liv. För mig har det varit viktigt att visa kraften och motsägelserna hos denna gestalt. Om jag nu försvarar Chodorkovskij så betyder inte det vare sig att han är en positiv eller en negativ personlighet. Jag har gjort filmen, eftersom han har berört mig, - säger Cyruil Tuschi.

Arbetet med filmen “Chodorkovskij” har pågått i fem år.

På kvällen den 4:e februari meddelade “Berliner Post” att film-premiären under Berlinale inte har blivit omintet: juryn förfogar över en kopia av filmen, även om den saknar tysk textöversättning. 


- -
  Vad ska man tro? 
 
Tyskspråkiga media om denna sak: skynet, deredactie

SvD - anmäler bok om ryska oligarker

Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: