2011-03-15

snart fjärde dygnet efter första smällen på Fukushima 1 : knappt med informationer från japanska myndigheter

  
Med tanke på att Japan drabbats av begränsat radioaktivt nedfall från sina kärnreaktoranläggningar mitt under jordbävning och tsunamivåg , så är det naturligtvis en väldigt krävande situation. Och försöken att uppdatera sig har från olika håll, t.ex av den av Sveriges Radio anlitade experten redan i lördags ( samme man chattade med Göteborgspostens web-läsare igår måndag – samma visa ) , och av Greenpeace-aktivister igår på morgonen, möter svårigheter, p.g.a. de knappa informationer som kommer från de japanska myndigheterna. 
- - (se video-intervju med Greenpeace-aktivist på engelska - hör bl.a. vad han säger om Sverige!)
- -  

 Vad Greenpeace’s talesman bland annat sade på videon: “När det kommer till de japanska myndigheterna så är det ett stort problem, eftersom det inte finns någon transparens. Vi har inte hört några informationer om härdsmältans omfattning, om skadeverkningarna från kärnbränslet. Vi har inte hört hur mycket radioaktivitet som har kommit ut i atmosfären under …. eller genom läckage.Vi vet inget om situationen hur mycket vatten från nedkylningsdammen som har förbrukats, den damm som befinner sig på toppen av inneslutningen och som f.n. saknar skydd. Och om nedkylningen p.g.a. dessa förbrukade mängder från dammen misslyckas, då kommer vi att få ett större utsläpp av radioaktivitet som går rätt ut i luften. Så det finns många frågor, och nästan inga svar”.
- - 
   Ännu en chat med Sveriges radios båda reportrar från igår eftermiddag. Samma visa:” Fråga: Hej! Hur kommer det sig att infon är så dålig om vad som hände i kärnkraftverken. Oftast är det experter som ‘tror’ vad som sker. Info är väl bland det viktigaste. Vet inte myndigheterna själva vad som sker ? Svar : Hej .., du måste mena vad som faktiskt händer inne i reaktorn. Det beror på att ingen vet. Det går inte att titta efter inne i en reaktor. I Harrisburg lär det ha tagit flera år innan det gick att komma in och konstatera att det verkligen hade varit en härdsmälta “
- - - 

Idag på morgonen finns det fortfarande all anledning att hysa oro för situationen omkring kärnreaktoranläggningen Fukushima 1 i Japan . Och att begära informationer – men av vilka?Andra bloggar om:

Inga kommentarer: