2011-04-07

Adelajas advokat får svara på frågor om Leonid Kuchma inför rysk publik

  
Till den senaste tidens orimligheter i den ryskspråkiga världen – vilka inte kan räknas. men som denna blogg har försökt att iallafall har försökt ge en och annan glimt av – hör att den tidigare presidenten i Ukraina , Leonid Kuchma (stavas ibland Kutjma), nu har dragits inför rätta på grund av ett elva år gammalt brottmål: mordet på journalisten Georgij Gongadze i september år 2000.
. . . 
kuchma (Bilden: Ukrainas president 1994 - 2005,  Leonid Kuchma)
. . .  
  Gongadze var en regimkritisk journalist, och han startade publikationen Ukrayinska Pravda tidigare det året. Eftersom Kuchma satt vid makten på den tiden, och frågan om korruption dök upp, blev det inte så litet rabalder, när man drog fram ett avlyssnat och inspelat telefonsamtal som Kuchma hade hållit med någon redan innan mordet på Gongadze, om Gongadze själv, och om att “något borde göras åt honom”.


  Men, så småningom, det var 2008, fälldes tre personer och ingen av dem var Kuchma. De hade samtliga tillhört  det ukrainska inrikesministeriet. De tre fick långa fängelsestraff. Sedan år 2009 arresterades dessutom en f.d. general, Pukach, som misstänkt för att ha anfört de tre i deras brott. Och förra månaden upptogs alltså igen misstankarna mot Kuchma, denna gång av åklagarmyndigheten i Ukraina, för att denne skulle ha “givit lagstridiga order, vilka hade lett till mordet på journalisten”.

  NU dras Kuchma inför rätta. Det har spekulerats i om inte detta bara är ett slags “hedersmål” som går ut på att slutgiltigt fria Kuchma från alla misstankar om att överhuvudtaget ha haft något med saken att göra. Andra undrar om inte Ukrainas nuvarande president, Janukovich, har hittat ett sätt att vända uppmärksamheten från sin egen, internationellt illa beryktade, politik. 

   Andrej Fedur, som händelsevis är Sunday Adelajas advokat, har nu fått svara på frågor i en chatt som Lenta.ru arrangerade helt nyligen. Han säger sig inte företräda Kuchma inför domstolen, men han har  företrätt en av parterna i målet förut, nämligen Georgij Gongadzes mor.  Nej, han tror inte att Janukovich har det minsta med saken att göra, Han tror inte heller att Kuchma kommer att fällas. Detta upprepar han flera gånger, eftersom frågan envist återkommer. Och det var ju det som chatten gällde.

  Inte desto mindre:  I nämnda chatt släpptes 24 frågare fram och ställde ännu fler frågor. Och  minst två av frågorna angick, inte Leonid Kuchma bara, utan just pastor Sunday.


  /  Svenska nyhetsmedia om saken mot Kuchma – SvD, YLE  +   engelskspråkiga nyhetsmedia om saken – Independent /


Andra bloggar om: ,
Enhanced by Zemanta

Inga kommentarer: