2011-04-14

Vad skedde i Duekoue i Elfenbenskusten?


   Fyra månaders kris sedan presidentvalet i november, medan röken och dammet håller på att lägga sig efter att den f.d. presidenten  Laurent Gbagbo greps, överlämnades, gav upp – i vilken ordning det nu var, och med hjälp av franska förband – och den internationellt erkände, demokratiskt valde presidenten Alassane Ouattara kunde börja styra landet…
- - 
gbagbo överskuggad xx  
Gbagbo ut. Ouattara in.

  Landet har på sina håll  bevittnat blodiga scener, massakrer. Olika människorättsorganisationer har lämnat uppgifter om uppemot tusentals döda, ihjälbrända och dränkta människor. Fredliga civila kristna som tillhörde katolska kyrkan  massakrerades också enligt ännu delvis dunkla rykten - i staden Duekoue. “Muslimska trupper massakrerade över 1000 kristna i Elfenbenskusten” , ropar denna blogg ut. “Väst backar upp den muslimske Ouattara mot den kristna Gbagbo..” slungar denna rubrik  ut.

Vad har skett? Här nedan några citat ur internationell press den senaste tiden:  Gbagbo, som har suttit vid makten sedan år 2000 och som styvnackat har vägrat att erkänna sitt nederlag i president-valen i november, uppmanade också till att lägga ned vapnen i en tv-sänd kommentar strax efter att han hade gripits. - - - FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon välkomnade Ouattara’s löfte om att sätta i stånd en försonings – och sannings-kommission för att granska anklagelserna om massakrer och andra brott som har utförts mot båda sidor under konflikten.- - President-krisen har inverkat menligt på det välbärgade  landets tidigare ekonomi , och Frankrike och EU lovade på tisdagen finansiell hjälp. - -- Elfenbenskusten – världens ledande kakao-producent.  ( saxat från The Age)  

Rupert Colville, en talesman för FN:s Kommissionär för Mänskliga Rättigheter, sade på fredagen i Geneve att ett hundra kroppar hade påträffats under torsdagen i tre västliga städer i landet : Duekoue, Blolequin och Guiglo. - - - Kommissionens undersökning antyder att antalet massakrerade i olika attacker under flera dagar i slutet av förra månaden kan vara lägre än vad som tidigare har rapporterats. Två humanitära hjälporganisationer hade placerat antalet döda mellan 800 och 1000, men Colville sade att flera kroppar kan påträffas alltefter som sökandet fortskrider. - - Båda sidor har anklagat varandra för massmord på civila.  - - Gbagbo-anhängare har ofta spelat på etniska, inbördes spänningar under hans period vid makten. Muslimer från norra Efenbenskusten och de av främmande härkomst som bor i Abidjan blev underkastade identitets-kontroller och trakasserier från ordningsmakten , och deras dokument som talade om deras medborgarskap i Elfenbenskusten ifrågasattes. ( ..från Ottawa Citizen)

  13 april 2011 -  Medan president Laurent Gbagbo har gett upp, har många av hans beväpnade anhängare inte det. Och de har sina skäl att fortsätta kämpa, vilket ofta är fallet när stamtillhörighet är inblandad, de som bor i norr och de som bor i söder har alltid använt etniska kännetecken för att skilja på “oss” och “dem” - - - Nu har Gbagbos koalition av sydliga, kristna stammar hamnat på defensiven medan de nordliga, muslimska ( och ofta immigerarde) stammarna rör sig söderut för att tillförskansa sig makten. - - 12 april 2011 - - Franska trupper, vilka använde pansarfordon och beväpnade helikoptrar tvingade Laurent Gbagbo att överge sin bunker och att ge upp. Någon slags uppgörelse kan ha ägt rum, och Gbagbo placerades i husarrest.  ( ..från Strategypage

FN har sagt att uppskattningsvis 400 har blivit dödade i huvudstaden Abidjan, 255 i Duekoue och mer än 100 i Guiglo, och förmodligen 100 i Bangolo. (..från m&c)

   Det hävdas att uppemot 1000 har blivit dödade i Duekoue, i norra delen av landet, där tusentals fortfarande tros ha sökt skydd i kyrkobyggnader av fruktan för nya angrepp. En miljon människor har förflyttats på grund av striderna. - - - Men det finns de som hävdar att Ouattara’s män har utfört övergreppen på eget bevåg som en hämnd för den förföljelse de fick utstå som nordliga muslimer under hr. Gbagbo’s alltmer anti-muslimska styre. Amnesty International varnade igår om att beväpnade män genomförde vedergällnings-attacker från det ena huset till det andra mot hr Gbagbo’s anhängare i Abidjan. - - - Under tiden har hr. Gbagbo och hans hustru Simone sagt att de har anlitat ett team av hög-kvalificerade franska advokater för att de ska syna legaliteten i kvarhållandet av hr. Gbagbo, liksom den franska arme’ns roll.  ( ..från dose.ca)

Även ryskspråkiga media har talat om “uppemot 1000 offer i Elfenbenskusten” – den 3 april . Ett citat:”Det har tidigare meddelats att under striderna för att ta kontroll över den västliga staden Duekoue , mellan anhängare och motståndare till den valde presidenten Alassane Ouattara , omkom 800 människor. Dessa uppgifter fördes fram av Internationella Röda Korset. De mest hårda striderna fördes söndagen den 27 mars och tisdagen den 29 mars. I samband med detta lyckades Ouattaras anhängare också få kontroll över Duekoue. Ögaonvittnen har berättat att efter de ‘fasansfulla striderna’ förvandlades staden till en massbegravningsplats. “

Kommer hela sanningen fram? 
Andra bloggar om:

Inga kommentarer: