2011-05-28

Inget “pride” i Moskva - del I


Igen har en av tidningen “Novaja Gazeta’s” korrespondenter - Jelena Kostjutjenko denna gång -  blivit överfallen (ryskspråkig länk med foto). Men inte som vid tidigare tillfällen, sannolikt p.g.a. ett engagemang för Tjetjenien. Och inte heller, av nyhetstelegrammen att döma, med dödlig utgång.
-.-.-.


gay-parad i Moskva maj 2011
-.-.-. 
Kostjutjenko deltog själv i den illegala gay-paraden i Moskva under lördagen, efter att först ha skrivit en förklaring på sin blogg, vilken också publicerades av Novaja Gazeta. De ryska gay-aktivisterna, tillsammans med deras internationella gäster , ansattes häftigt av grupper av inhemska ultra-nationalister.

Detta ledde uppenbarligen till  en del ganska resoluta polisingripanden.
   Uppdatering 29/5 :  Enligt web-upplagan av Gazeta.ru har en av de mer namnkunniga av de internationella deltagarna i  gay-paraden som upplöstes i Moskva - Daniel Choi - nu vänt sig till USA:s utrikesminister Hillary Clinton med en skrivelse , där han  bland annat  begär hjälp att få till stånd ett internationellt fördömande av de ryska myndigheternas sätt att ta itu med "..representanter för sexuella minoriteter som deltog i gay-paraden den 28:e maj.."  . Han blev nämligen arresterad tillsammans med sjutton andra som deltog i paraden. Enligt uppgiftslämnaren Grani.ru blev nästan lika många av paradens motståndare gripna - 16 personer.


   Blogred. återkommer eventuellt med en utförligare kommentar.  E-kuriren, DN, SvD   Aftonbladet


Andra bloggar om:
Enhanced by Zemanta

Inga kommentarer: