2011-06-06

Min lesbiska kärlek…

  Min lesbiska kärlek visar sig. Som genom ett under. Genom en ryska av sitt särskilda slag – en kvinna vid namn Jelena Kostjuchenko.  Jag blir stämd åt det poetiska hållet. Lik en ung björk som blixten slår ned i Moskva-natten. Ur dess friska save kommer en personlig “kom ut” – bekännelse som skakar om hela Ryssland.  Men när den första uppståndelsen har lagt sig, vad blir då de egentliga konsekvenserna?-
-lenakostyuchenkoabc
Jelena avser tydligen att följa upp sin del av efterspelet till den upplösta, men omskakande pride-paraden häromveckan, på sin blogg. Vad händer? För hennes egen del innebär det bland annat att få ihop en polisanmälan av den uppretade person som bankade på henne med knytnävarna, så att hon efter att ha gripits av polisen, befanns vara i så dåligt skick, att ingen arrest-lokal kom ifråga. Det blev sjukhuset direkt. .


  Tillbaka från sjukhuset sitter hon alltså strax i förhör med någon polistjänsteman. Hon får i handlingarna syn på att hennes sak bland annat har  rubricerats som ett verk av “chirugvinostsy”, vilket anger att det är ortodoxa kristna som har utfört dådet. Något Jelena tycker är fel, med tanke på de “vänliga” ortodoxa hon känner.  Och hon är också missnöjd med att punkten “a” i den aktuella 115:e paragrafens andra stycke föreslås , den som talar om våld “i samband med huliganuppträdande”, och inte punkten “b”, som gäller våld ”på grund av hat”. Den kvinnliga polistjänstemannen antecknar, och Jelena förstår att hon har fått in sina ändringar och  dessutom begreppet “homofobi” i protokollet. (uppgifterna hämtade från J. Kostjuchenko’s blogg )

  Det ska bli intressant att se hur det begreppet eventuellt kommer att ta sig fram i det ryska, juridiska landskapet. Homofobi också i Ryssland!  Den konstruktionen härstammar enligt olika samstämmiga uppgifter som jag har tillgång till från amerikansk forskning i början av 1970-talet , och den har ju orsakat friktioner tidigare i vårt eget land - och i Frankrike.


Tidigare poster på denna blogg: 1, 2  Andra svenskspråkiga bloggar om denna sak: 1
SvD – om förhållandet vänstern och sexualiteten


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: