2011-07-13

Historiens rovfågel-vingslag

Tidigare premiärministern och nuvarande oppositionsledaren i Ukraina, Julia Timosjenko, vars rättegång har inletts under sommarmånaderna, har uppträtt på ett så provokativt och utmanande vis i rättssalen, att expertkommentarer ibland får röra sig med en del färgstarka, historiska jämförelser. 

Den internationellt uppmärksammade rättegången har omskrivits i bland annat Frankfurter Allgemeine 2011-07-09, vars reportage också  återges i ryskspråkiga unian.net.
- - -  
Julia Timosjenko inför rätta {AF119820-ED56-40A9-A9E3-09CAD5936696}Picture (foto från Frankfurter Algemeine
- - - 
Citat ur artikeln: 
Domaren Rodion Kirejev tittar orörligt ner i golvet. Han har helt nyligen fyllt 31 år , och det var bara för någon tid sedan som man körde honom till huvudstaden, efter att han hade blivit utsedd till domare vid Pecherskij-regionens domstol i Kiev. Rättegångssalen var överfull, nästan som tunnelbanan i rusningstid: pressen, parlamentsledamoterna, advokaterna, åklagarna trängs, våta av svett i sommarhettan. Luftkonditioneringen fungerar inte. 

Kirejev måste knuffa sig fram för att ta sig till sin plats. Men innan dess måste han gå förbi den åtalade. Julia Timosjenko med sin gyllene fläta. Hon, den orangea revolutionens stjärna från år 2004, är på plats. Hon var premiärminister innan hon avgick då när Janukovich trädde till, efter att han hade återvänt till makten. Klädd i en krämfärgad och vit dräkt, och med en ros i handen, hälsas hon med höga rop av sina anhängare. 

När rättens ordförande visar sig förbyts de glada ropen till upprörda rop . “Skam! Skam!” hojtar ett tjugotal personer. Kirejev – blek, kraftig, med nervöst ryckande ögonbryn – fortsätter oavbrutet att se ner i golvet, och sedan börjar han att plöja sig fram. När han går förbi den åtalade, så öppnar sig hennes med pärlemor-aktigt läppstift överdragna läppar ett ögonblick.  En viskning, helt kort, och efter det befinner sig strax Rodion Kirejev på sin plats. 

Han uppmanar till tystnad i salen. Hans ögon ser genom en hel skog av kameror. Rättegången kablas nämligen ut i direktrapportering. Till slut säger Kirejev tyst och med avsiktligt lugn: “ Var så god och upprepa det ord ni just sade till rättens ordförande”. Den åtalade ser med fast blick på domaren: “ Jag kallade er för omänsklig”. Kirejev sluter ögat, andas djupt, kastar huvudet bakåt och försöker få kontroll över de ryckande ögonbrynen:”Ni använde ett annat ord”. “Omänsklig”. “Det var ett annat ord”. “Ett ord som inte ska uttalas”. Domaren sväljer, hans blick är nu riktad ned mot bordet. “Ni borde stå upp när ni vänder er till domaren”. Den åtalade fortsätter att sitta, och de som har församlats i salen skrattar. 

Julia Timosjenko står inför rätta. 2004 anförde hon den orangea revolutionen, som störtade klanen omkring den dåvarande premiärministern, Janukovich, och sedan under ett antal år ledde Ukraina i riktning västerut. För oligarkerna som idag styr landet, har hon blivit fienden nummer ett. Och efter Janukovich's återvändande till makten , som ett resultat av presidentvalet 2010, gör rättsväsendet i landet allt det förmår för att, som Timosjenko säger, likvidera henne. Timosjenko är den mest kände oppositions-politikern i landet, eftersom riksåklagaren, som fogar sig efter presidenten, har väckt ett antal misstankar mot henne som gäller överskridande av tjänstefullmakter, och en hel serie av andra, påstådda brott, som skulle ha utförts ännu tidigare. I en intervju har Timosjenko sagt, att det fattas inte mycket, så blir hon “ anklagad också för tatar-mongoliska anstormningen på 1200-talet”. 
Slut på citat. 

- - x - - 

När olika bedömare funderat på om f.d. premiärministern Timosjenko har gjort rätt eller fel som har uppträtt så utmanande i rättssalen, så har bland annat en analytiker dragit sig till minnes en episod från förra seklet. 

Citat ur senast länkade  artikeln:
Det fanns en bulgarier, Georgij Dimitrov, som var dragen inför rätta i Leipzig under Hitlers tid. Han uppträdde ännu värre än Timosjenko, och uppförde sig mycket vanhedrande inför domarna, och smädade oavlåtligen Hermann Göring. Och, trots detta extremt dåliga uppförande, frikändes Dimitrov av den nazistiska domstolen. Men han hade vissa chanser eftersom han satt inför rätta i Leipzig...Om Dimitrov hade fått stå till svars i Moskva under trettiotalet, så hade han inte haft några chanser. Rättegången mot Timosjenko ser ännu mindre rättvis ut än processen i Leipzig. Den kan jämföras , inte med nazistiska rättegångar, som kunde vara mer eller mindre objektiva ( den europeiska, rättsliga traditionen inverkade ) , utan just med de politiska Moskva -rättegångarna under trettio-talet, då varken Bucharin, inte heller Krestinskij , inte heller Zinovjev hade någon chans att bli frikända -
Slut på citat. 

Detta sade analytikern Igor Losev, också enligt web-publikationen unian.net 

  / Uppdatering 2011 - 07 - 26 - tumult i domstolen i Kiev, när Timosjenkos anhängare ombeds lämna salen, men insisterar på att få vara kvar - se video här

 
Något om saken i nordisk press: Yle, norska Aftenbladet, Rysslands röst

 

Andra bloggar om: ,


Inga kommentarer: