2011-07-28

Känd, vitrysk författarinna om Breiviks manifest:”Ännu en ‘Mein Kampf !’ ”


Radio Svoboda har intervjuat den Vitryska författarinnan Svetlana Aleksijevitj  , känd genom bland annat boken “Bön för Tjernobyl”, och ställt några frågor om de tragiska händelserna i Norge, som hon för övrigt nyligen har besökt: Här ett utdrag ur intervjuen: 

     Aleksijevitj svarade bland annat på denna fråga : – I din bok om Tjernobyl skildras en episod: efter att katastrofen på kärnreaktoranläggningen blivit ett faktum så  engagerade sig beväpnade soldater i evakueringen. Du skrev om det absurda i situationen: vem var det som de kom för att skjuta på med sina automatgevär? Mot den radioaktiva strålningen? Och på motsvarande vis nu , i händelsen med den ensamme terroristen – vilken reaktion vore den adekvata i detta läge? Jo, de grep honom , men vad kommer att ske sedan?   


   Aleksijevitj :  -   Numera har förhållningssättet till det onda förändrats: det är inte längre något ont, det blir t.o.m. idealiserat. detta är farligt. Särskilt när man läser den norske “skyttens” resonemang och ser, vilken gröt han har i sitt huvud. –.- Den samtida terrorismen är av två slag: terrorism för någon ide’- och terrorism utan några ide’er. Dessa båda slag är, som det har visat sig, lika farliga – såväl att vara en fanatiker för en ide’ eller som att helt enkelt leva utan ide’er. Vi är inte försäkrade mot detta, enskilda personer kommer allt oftare med stora utmaningar mot världen. Något sådant har också skett hos oss ( med det avses sprängningen i Minsks tunelbana den 11:e april – RS) Även om det verkar som att Vitryssland för det mesta är ett stillsamt och lantligt land  .   Men det som har slagit mig är att den norske mannen som sköt hade tränat upp sig vid datorn. Datorn – det är en annan verklighet. Smärtförnimmelser, det onda, ter sig där som tillfälligt, som om det inte var något allvarligt..  

… Det är verkligen illa också det, att mannen som skjöt fick möjlighet att framlägga sina synpunkter. Det är riktigt att rättegången hölls bakom stängda dörrar, – men tusentals, om inte miljontals, människor, har läst detta vanvettiga manifest , ännu en “Mein Kampf” .
  - - - - - - -
       En fråga är alltså den om man överhuvudtaget ska befatta sig med Breiviks “manifest”. Blogred har gjort vissa överväganden, och kommit fram till att jag borde själv iallafall informera mig om innehållet i hans påstådda, kristna bekännelse. Efter att särskilt ha gått igenom vissa av de stycken där han ägnar sig åt Bibeln och kristendomen, undrar jag: han utgav sig ju för att vara polis också! Men inte var han fördensskull någon polis. 

  Återkommer eventuellt i frågan. 

- -  SvD,
Barometern 
  

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: