2011-08-03

Polens utrikesminister till Lukasjenko: “Lär av Jaruzelskij, inte av Mubarak och Khaddafi!”


  Enligt Unian.net , som citerar “Gazeta.ru” som i sin tur citerar “Financial Times”  , har Polens utrikesminister Radoslav Sikorskij uppmanat Vitrysslands president Alexandr Lukasjenko att inleda samtal om ett fredligt överlämnande av makten:     ”Vi anser att villkoren och fördelarna med det ‘östliga partnerskapet’ kommer att hjälpa det vitryska folket. Orsaken till de vitryska, ekonomiska svårigheterna och dess politiska isolering ligger i det ‘lukanomiska’ systemet – i ekonomien och i den politiska sfären.  Därför menar jag att det tema som borde diskuteras med hr. Lukasjenko är Vitrysslands övergång till demokrati, och hans egen avgång från sin post”.
   Enligt vad chefen för det polska utrikesministeriet sade, så vore det bäst för A. Lukasjenko “..att lära , inte av Mubarak och Khaddafi, utan ta efter   exemplet från den polske generalen Jaruzelskij 1989”.
  R. Sikorskij sade, att EU har handlat riktigt , som inte har uteslutit Vitryssland ur programmet för det “östliga partnerskapet”, trots repressionen från A. Lukasjenko’s regim mot oppositionen efter valet. Nu borde, enligt den polske ministerns uppfattning, Vitrysslands ledare inte hålla fast vid sin position på det viset som några auktoritära ledare i Nordafrika nyligen har gjort.
  General Vojtsek Jaruzelskij , den siste kommunistiske ledaren i Polen , avgick efter en överenskommelse med oppositionen om att genomföra demokratiska val.
- . - . -
Jaruzelskij  General Jaruzelskij – som sitter i en rättegång i Polen sedan tre år tillbaka för att ha givit order om undantagstillståndet 1981  (bild från Gazeta.ru)
-

helagotland.se , SvD

Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: