2011-11-08

Begrepp om Guds Sons ansikte?

  En radikal grupp franska katoliker – Civitas – har med en viss Alain Escada i spetsen dragit igång vad som av andra har kallats en “kulturell intifada”. Om man besöker deras hemsida och tittar litet runt i fransk – och engelskspråkiga media framtonar bilden av ett sällskap som tycker att Kristofobien har gått för långt när Kristus i några kulturella evenemang blir illa trakterad. Deras uttalade avsikt är att “försvara Kristi heder”.En konstutställning i våras innehöll en famös tavla - “Piss Christ” -  och ett teaterstycke som spelas upp i Paris under hösten avslutas med att en stor bild av Frälsarens ansikte sölas ned med vad som ser ut som avföring.    

Le Visage I De demonstrerande katolikerna har kunnat räknas i tusentals (5000 enligt deras egna uppgifter, och 1000 enligt polisens) , och vid något tillfälle har de t.o.m. trängt in i teatersalongen och gått upp på scenen med sina plakat och demonstrerat.
  Protester mot de protesterande har också hörts – ärkebiskopen i Paris har fördömt agerandet, och talat om en “liten grupp som utger sig för att representera den katolska kyrkan utan något som helst mandat” , och Paris borgmästare, Bertrand Delanoë , har uttryckt sin  “bestörtning och oro ”.
-   -
  Ordföranden för Civitas ondgör sig nu över - efter det att Charlie Hebdos redaktion blivit ödelagd genom en brandbomb - att deras fredliga demonstrationer tidigare har likställts med islamistisk terror: “Civitas har aldrig vare sig brukat eller främjat våld -nu får det vara  nog !”.
   
Mer om Hebdo i SvD, DN , Aftonbladet – och om “högerextrema” Civitas  i   Expo

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: