2011-12-07

Kings Kapital: Målet står och stampar..


   Målet mot de ansvariga bakom "Kings Kapital" har stått och stampat hela hösten, enligt vad de förlustdrabbades advokat, Ivan Bodnaruk, säger.

   Jo, det blev en sjunde förhandling den 18:e november. Men det dröjde flera dagar innan någonting skrevs om det, och då mest på enskilda bloggar och hemsidor. Denna gång, den åttonde gången, den 6:e december, skjöts målet upp för förmodligen sista gången. Nu ska det läsas igenom, och det kommer att ta fjorton rättegångsdagar i följd- (OBS! pågår - t.o.m. 20/12 ! ) - sex timmar om dagen, med början idag.

         Och idag är det en hel del artiklar i allmänna, ryskspråkiga media om detta. Jag har översatt en av dem  som bygger på innehållet i den video som syns i samma  artikel:

-

Genomgången av målet “Kings Kapital” som skulle ha börjat i Dneprovskij-domstolen i huvudstaden , har ånyo skjutits upp. Orsaken : det saknades en tolk till en av de åtalade, som sade att han inte förstår det ukrainska språket. Jag ska påminna om att i ruljansen misstänks pastorn för församlingen “Guds Ambassad” , Sunday Adelaja, och fem f.d. medarbetare inom finansbolaget. Enligt uppgifter i förundersökningen har pastorn, tillsammans med styrelsen för “Kings Kapital” på ett bedrägligt vis tillförskansat sig 50 miljoner ukrainska griven. Till “pyramiden” gavs pengar huvudsakligen av medlemmar i “Guds Ambassad”. Bland dem finns många som än idag försvarar Adelaja.

  De förstår att de har blivit plundrade, men deras tilltro till pastorn som hade uppmanat dem att satsa pengar i finanspyramiden, förblir outplånlig.


Marina Kravtjenko, som har satsat medel i “Kings Kapital”: - Det att pastor Sunday blir anklagad för att ha organiserat ruljansen, kan jag inte hålla med om. Det var inte pastorn som jag överlämnade pengar åt.

Den mörkhyade predikanten som förekommer i målet, som en av organisatörerna till finansrotationen inom “Kings Kapital” säger att han inte lockade församlingsmedlemmarna till pyramiden, utan tvärtom, varnade för girighet.

Sunday Adelaja, pastor för församlingen “Guds Ambassad” : Jag förvarnade då bara: Jaga inte efter stora procent, det är sniket, och man kan definitivt inte göra så utan att undersöka källan, varifrån bolaget hämtar sina medel.

Men Jelena påstår, att det var just på grund av den andlige ledarens rekommendationer som hon blev ett offer för affären. För att ge pengar åt “Kings kapital” måste hon avyttra den enda bostaden.
Kvinnan övertalades att ta detta riskabla steg på kurser i affärsverksamhet hos “Guds Ambassad”.  Jelena hävdar att pastorn själv talade för detta.


Jelena Urbanskaja, som har satsat medel i “Kings Kapital”: Han berättade om detta bolag. Vad det gick ut på var att en troende inte ska vara fattig. Han talade för att sälja bostaden, där fanns ju sådana som gjorde det.


Att få tillbaka sina pengar har Jelena inte lyckats med på tre år. Banken siktar på att få sig tilldömd bostaden på grund av skulden. De flesta av dem som idag ropar slagord utanför domstolen till Adelajas försvar, är i en liknande, förtvivlad situation. Men många av dem är redo att förlåta pastorn finansiella oegentligheter.


I målet som gäller Sunday Adelaja kan han bli dömd till 12 års fängelse, redan nu omfattar det ett tjugotal band och hundratals människor.


Ivan Bodnaruk, advokat för dem som har drabbats av förluster på grund av “Kings Kapitals” verksamhet:
Om vi ska gå igenom detta brottmål i detta tempo så kommer vi att avsluta det först om fem år.

/Enligt reportage i ukrainsk TV /

X - - Andra bloggar om:

Inga kommentarer: