2011-12-03

Sverige anklagas för valfusk


  Ryska TV-kanalen NTV sände igår kväll ett program där Sverige tillsammans med USA anklagas för att med subversiva avsikter stödja vad som annars har kommit att uppfattas som en oberoende organisation för valövervakning - "Golos". 

SR, DN om saken, Sveriges Ambassad i Moskva har reagerat

  Tydligen var avsikten med detta TV-program att skapa de mediala kulisserna för att komma åt organisationen "Golos". Samtidigt är denna organisation nämligen dragen inför rätta i en blixtsnabb process som lär ha lett till utdömandet av böter på 30.000 rubel - också igår.
        "Radio Svobodas" journalist kunde närvara vid rättegången, och sammanfattar situationen:" Åklagarens biträde förklarade...att orsaken till att det hade väckts åtal mot 'Golos' var, att Centrala Valberednings-kommissionen's chef, Vladimir Tjurov, hade vänt sig med en skrivelse till ryske riksåklagaren den 26 november. Den skrivelsen avslutades med en mening om att  ' ..med utgångspunkt från en system-analys av organisationen 'Golos' verksamhet, menar Centrala valberednings-kommissionen att denna organisation kan  genomföra försök att tillförskansa sig myndighets fullmakter'.."

Jevgenij Kiselev
  Vad är NTV för en TV-kanal?
   Redan på 90-talet framstod den som ett mönster för  samhällskritik i Ryssland. Men i början av 2000-talet, under Vladimir Putin's första tid som president, utsattes den för sådana påtryckningar att gå in på kompromisser med maktens intressen, att nästan hela redaktionen, med dess generaldirektör Jevgenij Kiselev, enligt den sistnämndes egna uppgifter,  "..reste sig och gick". Kiselev själv svarade i våras på frågor inför öppen publik, på "Lenta.ru:s" webplats, om vad som skedde då,  och han beskrev situationen på bland annat detta vis:" Historien med vår avgång, då vi smällde igen dörren bakom oss, är  som jag ser det, ur ryktes-synpunkt, betydligt renhårigare, än om vi hade börjat förhandla och söka några slags kompromisser. Vi försökte att hävda vårt oberoende, och till slut trängde man bara in på bandit-manér och började kasta ut saker genom att öppet bruka rå styrka. Vårt svar var att vi reste oss och gick. Jag menar att vi på det viset vann en moralisk seger".   

  Det lär också vara en omdiskuterad slutsats. 

    Bloggar och minibloggar:1, 2 Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: