2012-01-03

Världens dummaste arrest


Varför sattes arkimandrit Efraim vid klostret Vatopedi på munkberget Athos i husarrest i sin egen klostercell? Ouppgjorda mellanhavanden med den grekiska staten om några egendomar uppges vara skälet.  (Se DagenDN )
  
  Frågan har tidigare varit aktuell, men faktum är att de grekiska myndigheternas nervositet häromsistens tog sig vissa uttryck mot bakgrund av att arkimandriten hade gjort ett besök i Ryssland med en ansedd , ortodox helgonrelik, det s.k. "Gudaföderskans bälte", som han och hans kloster  ansvarar för. 
  Det besöket skakade om i Ryssland. Ryska, ortodoxa pilgrimer samlades inte i hundratal, inte i tusental,nej det var tre miljoner människor som ville se det berömda bältet! Alltså många fler än det var som deltog i de uppmärksammade demonstrationerna mot orättvisa val nyligen.   Det var första gången som det bältet förevisades någonsin utanför Grekland. Fastän ortodoxa i USA och Rumänien hade begärt att få se det hos sig, har de fått avslag. Men när rysk-ortodoxa "Andreas den förstkallades" fond gjorde en förfrågan om att få bältet till Ryssland, så beviljades detta.

"Gudaföderskans bälte" och dess väktare besökte Ryssland
      Ryska media skrev i början av december: " De grekiska munkarna med reliken har besökt totalt 16 ryska städer där tillträde till  skrinet ombesörjdes dygnet runt. Överallt bildades enorma köer. Kortaste väntetiden var 30 minuter, och längsta ståendet i kön varade 26 timmar. 


I genomsnitt sträckte sig köerna 1 - 2 km, och rekord sattes i de första och sista städerna för resan: 3 km i S:t Peterburg och 6 km i Moskva. I Norilsk utfördes riktiga bragder, medan de troende stod i kö i 22 graders kyla. "

  Ryska kyrkans patriark har haft fullt upp ibland att försvara denna omfattande, religiösa folkrörelse mot olika former av kritik -  fattas bara!  Men som sagt - hemma i Grekland dröjde det inte mer än några dagar så var den huvudansvarige för den ryska resan arresterad. Arkimandrit Efraim har blivit förhörd minst 30 ggr, trots svag hälsa, och då har inte minst "det ryska spåret" varit intressant för förhörsledarna. Nämnde Efraim har bland annat fått veta att "han har ju varit i Ryssland och umgåtts med Putin och Medvedev" men att de inte kommer att hjälpa honom.. - enligt Credo.ru

   Vad handlar det om? Irritation över att någonting funnits i Grekland, som har varit så högt skattat någon annanstans i världen, medan Grekland sitter med  en av Europas största statsskulder?

   "Gudaföderskans bälte" ? Det skulle ju kunna vara skäl att sätta prästen i fängelse för - att han vilseleder andligt sökande  människor med sådant, istället för att ge dem Guds ord!

  Eller det skulle kanske kunna vara något att slå mynt av?

  +

  "Vaka; ty ni vet inte när husets herre kommer.." - Mark. 13:35

      Andra bloggar om:

Inga kommentarer: