2012-02-27

Anabaptismen synliggjord


   Idag - måndagen den 27:e februari - stod Jonas Lundström åtalad inför Attunda tingsrätt i Sollentuna, för "skadegörelse" 

  I själva verket deltog han i en demonstration mot deportation av asylsökande från Irak, som hade fått avslag på sina ansökningar. Det var i september förra året.  


Jonas, som satt utan advokat i tingsrätten, fick tillfälle att ge sin syn på det inträffade, efter att rättens ordförande och åklagaren hade läst upp åtalet och gått igenom detaljerna. 
  Till åtalet hörde också ett enskilt anspråk om "klottersanering av en polisbil". Det hade tagit några timmar och kostat ännu flera hundralappar. 


  Men Jonas är ingen simpel klottrare. Hans handlande, när han ville skymma sikten för en polisbil genom att spraya över vindrutan framför förarsätet, underbyggdes av en övertygelse som bland annat har sina rötter i anabaptismens icke-våldsideal. 
    Anabaptismen blev också synlig i rättegången, när Jonas inte ville ställa några frågor till enda vittnet-  en polisassistent som hade avlagt en vittnesed. Jonas sa att han hade "svårt för eder" och inte ville använda sin rätt att korsförhöra. 


    Rättegången varade c:a tre kvart. Närmare ett tjugotal personer kom för att visa sitt stöd för Jonas.
 Dom kommer att meddelas måndag 5/3.


   Världen Idag
   Bloggat: Jonas Bergström, Öppet landskapAndra bloggar om: ,

1 kommentar:

Jonas L sa...

Min slutplädering finns här:  http://oppetlandskap.wordpress.com/2012/02/28/jonas-lundstroms-slutpladering/