2012-02-29

"polisiärt uppklarat"..?


   Innan man köper talet om att mordet på Sveriges dåvarande statsminister Olof Palme skulle vara polisiärt uppklarat  tror jag att man ska ta sig en funderare på frågan om polisens arbetsmetoder.
      "Polisiärt uppklarat" sägs det nu, men "polisens arbetsmetoder" var det man talade om sommaren 1988, några rejäla månader innan Christer Pettersson blev arresterad. Och fast det var ganska länge sedan vet jag inte om jag kan svära på att den frågan är riktigt utredd.


Ebbe Carlsson - vad ville han? 

  Någon som kommer ihåg? 
   Det var ju det som Ebbe Carlsson-affären handlade om, att ett par polismän, under Ebbe Carlssons vilda ledarskap, smugglade in avlyssningsutrustning från London, för att kunna bedriva spaning med metoder som då klassades som olagliga i vårt land. 


  Vad var det då man ville? Spana inåt, i maktens kretsar, och in i polisiära kretsar som inte ansågs riktigt pålitliga av Ebbe Carlsson och Hans Holme'r och ett antal personer som inte kunde annat än ta intryck av Ebbe Carlssons "majestätiska tankekonstruktion" om en iransk inblandning i komplotten bakom mordet på Palme. Bland dem befann sig också dåvarande justitieminister Anna-Greta Leijon.
-
  Det var alltså inte i den undre världen som det registrerades en påtaglig oro, utan i maktens korridorer! Och vad är det som säger att inte det gick ut på att lägga en rökridå och avleda intresset från just dessa korridorer, som man  bara gav sken av att vilja undersöka närmare!?

   Jag minns hur en enkel själ kommenterade vad som framkom då Riksdagens konstitutions-utskott under sommaren 1988 förhörde de myndighetspersoner som kallades att svara på frågor om Ebbe Carlsson-affären: 

    "De sitter ju och säger att Säpo har utfört mordet!"

      (!)


  Aftonbladet

  Bloggat: sex noll tvåSourze Andra bloggar om:

Inga kommentarer: