2012-03-09

Det är farligt när Putin har allt det stöd han behöver - och han ser ut att få det!

   Valresultatet i det ryska presidentvalet är ju en kontroversiell fråga. Kanske inte mycket på annat håll i världen - både EU:s Catherine Ashton och USA:s Hillary Clinton har tydligen erkänt det officiella valresultatet -  men i Ryssland kokar det, att döma av vad  ryska webben bär vittnesbörd om genom många artiklar, samtal, diskussioner, både videoupptagna och tryckta.

   Men en "kontroversiell"  glimt:   Minst två tankesmedjor kolliderar ganska uppenbart med varandra. Den ena -"Voltairenet" - utanför Ryssland, som ägnar sig en hel del åt den arabiska våren, publicerade igår en artikel med rubriken "Putin vann överväldigande", och författaren värdesätter särskilt Putins sätt att, gång på gång, markera mot Amerikas anspråk på att få sätta agendan , i Irak, i Europa, i Libyen och senast i Syrien. "Det bär bud om slutet för ett uni-polärt system som USA härskar över".
   " Han (Putin)  är med rätta bekymrad för USA-baser som omger Ryssland, såväl som anti-robotbaser. Att han har varit så uttalad visar att han har dragit ett rött streck mot Amerikas globala, imperialistiska agenda. Som president är han också högste, verkställande befälhavare över militären och utrikespolitiken, och särskilt över frågor som gäller den nationella säkerheten." Artikelförfattaren tror inte på demonstrationerna mot valfusk  - "Det förekommer alltid oegentligheter."

Grigorij Javlinskij och ..
 .. Alexej Navalnyj som var bland dem som framträdde på Pusjkintorget måndag 5/3
  Men ryska "Liga izbiratelej" (= väljar-ligan) , som bildades i samband med demonstrationerna för rättvisa val på Bolotnaja-torget och Sacharov-gatan erkänner inte vare sig valet eller valresultatet. I en artikel i "Kommersant" får de komma till tals, tillsammans med en del andra personer som representerar olika uppfattningar om valet.
  " Väljar-ligan erkänner inte detta presidentval. Enligt dess medlemmar så innebar den 4:e mars en förolämpning av det ryska civilsamhället, en diskreditering av president-institutionen, väljar-systemet och hela den statliga myndighets-apparaten." ... "Väljar-ligan menar också att valen inte kan anses vara rättvisa eftersom de registrerade president-kandidaterna inte kunde driva sina valkampanjer på jämlika villkor, och eftersom en av dessa kandidater ägde ett avsiktligt företräde,då han i strid mot lagen utnyttjade enorma statliga resurser - finansiella, organisatoriska och propagandistiska - för sina egna intressen ".

       Centrala valkommissionen har redan uppgivit slutresultatet, som ger Putin  63, 6 % av rösterna. "Fel", ropar de som har invändningar, "det måste vara minst 10% som faller bort på grund av fusk". 
  Och det skulle iallafall ge Putin segern, tycks somliga mena. Andra invänder: "Ge oss nya, tidigare-lagda parlaments- och presidentval !". 
      Det var bara ett av kraven på Pusjkin-torget i måndags kväll
       Nästa manifestation "för rättvisa val" blir, med myndigheternas godkännande, på Arbat  i morgon, lördagen den 10:e mars. 


   SvD, Östersundsposten, SR 
Aftonbladet

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Gbajohansson sa...

Det är ju bra att de fortsätter protestera. Någon gång ger det resultat även om det ser svårt ut. Förekommer valfusk så kan man nog vara ganska övertygad om att samhället i övrigt är korrupt också och då är misstänksamheten hög...vilket innebär att protesterna är svåröverblickbara. Men Gud är den som ser och vet allt och vi får be för folket.