2012-03-05

Guds vilja?

    Olika föreställningar om Guds vilja står som regel inte högt i anséende i den politiska atmosfär som uppstår ur olika valkampanjer, även om de förekommer.
   Nej, det är "folkviljan" som gäller.
    
    Medan den officiella Centrala valkommissionens siffror över valresultatet i  presidentvalet i Ryssland diskuteras överallt - en Putinseger som rentav föranades  (rysk text) med stort smicker av ryska kyrkans Patriark  -   så har en annan presidentvalskampanj inletts i Frankrike. 
 - Är det folkets vilja att Sarkozy ska sitta en mandat-period till? Det återstår att se.
  - Är det Guds vilja?
    Ur en och annan synpunkt sett får det säkert gärna vara det. Om fromma fransmän som går till valurnorna hoppas och ber om det. Det kan nog tänkas.
  Men generellt sett hör nog inte "Guds vilja" till de verkliga hedersbegreppen i de politiska intressenas sammanhang  i vår världsdel och i vår tid, inte om man jämför med "folkviljan".

   Ändå hör uttrycket Guds vilja till ett av de få men bärande momenten i vad som har kallats "Herrens bön", d.v.s. den bön som Jesus en gång lärde sina lärjungar att be: "Fader vår ....ske din vilja.."
-
   I Frankrike har,  i den aktuella  kampen om presidentposten de kommande fem åren, ett par  mindre städer hamnat i blickfånget, skriver New York Times.  Den ena staden,  Sélestat , ligger nära gränsen mot Tyskland, och den andra staden, Emmendingen, ligger i Tyskland, inte långt från gränsen mot Frankrike. Det är tjugo engelska mil mellan dessa båda städer. Och arbetslösheten i  Sélestat  ligger på 8 %, medan den i Emmendingen ligger på 3 procent.

Sélestat
 Varför denna skillnad? 

    Tanken på folkviljan provocerar nu Frankrikes president att diskutera relationerna till Tyskland. 

  Vem ska varsko honom om Guds vilja? 
  
  Det kan vara Guds vilja att arbetslösheten ska stiga till 20, nej till 40 procent, nej till 80 procent! Och att vi ska drabbas av  förtryck, svält, nöd  och olyckor som inte kan räknas...
  Som profeterna har varnat för ska komma att ske,  när människor  inte hör Guds röst.
 När man föraktar Guds bud.


 Nej, Guds vilja hör nog inte till de politiska alternativen. 
  Men se upp! Den kan ske.

 

  Ystads Allehanda, SvDSydsvenskan

   Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Helene Marguerite Petersson sa...

Bra skrivet!!!...Guds vilja inte bara kan ske - den kommer att ske!!!...Ha en fin och välsignad dag,ty för den som älskar Gud samverkar allt till det bästa!!!...KRAM!!!