2012-03-22

Patriark Kirill på den segrande sidan?

   
"Valets skugga har fallit över Kyrkan" är rubriken till en artikel i Nezavisimaja Gazeta den 7/3. Artikelförfattaren förundrar sig över "..den beredskap varmed kyrkan stödde bokstavligen varje steg hos Putins anhängare och varje etapp i president-kandidatens kampanj" 
   Patriark Kirill , topphierark Chaplin och metropolit Ilarion har därvid agerat i framträdande roller, och den sistnämnde rådde nu efter valet Putin att titta på tsar Alexander III:s testamente till sin son och efterträdare Nikolaj II. Där finns bland annat några uppmaningar att besinna det stora ansvaret att vara tsar över Ryssland, och även uppmaningar till gudsfruktan. Men en mening där är beklämmande: "Kom ihåg att Ryssland inte har några vänner".  

   Fanns inte också ett stänk av denna pessimism hos Putin då han talade på Manesj-torget  söndagkvällen den 4:e mars, efter att Centrala Valkommissionen hade förklarat honom vara i ledningen, enligt de preliminära resultaten ? 
      "Vi har visat att ...vårt folk genom sin förhoppning om en vår, om en förnyelse, är lätt att skilja ut från politiska provokationer som bara har ställt upp ett mål framför sig: att riva ner den ryska stats-sammanhållningen, och erövra makten.."

   - Riva ned den ryska stats-sammanhållningen! Varför? Därför att "Ryssland inte har några vänner"...

          Vad vinner då den rysk-ortodoxa kyrkan där den befinner sig,  på att följa makten tätt i hälarna? - Ingenting. 
   Artikeln i Nezavisimaja Gazeta avslutas bland annat med dessa ord: " Allt detta förvandlar Moskva-patriarkatet till något i stil med en korporation av myndighetspersoner från det andliga ståndet -  till ett 'morallärans ministerium' som åker snålskjuts med hjälp av den styrande eliten."
- - 


Patriark Kirill - representativ "svartrock"
 Men om det nu är så att Putin har vunnit överlägset i valet och blir rysk "tsar", så är ju patriark Kirill iallafall på den segrande sidan? Desto större anledning då att hålla ett öga  på hans göranden och låtanden framöver. Till exempel när han gör sådana uttalanden som kan påverka Rysslands relationer till omvärlden!     
  


  SR, Dagen Andra bloggar om:

Inga kommentarer: