2012-04-19

En soldat i Johan III Sobieski's arme' , som har hamnat i fel århundrade?Johan III Sobieski
Intrycken från Oslo tingrett är bisarra, och uppskakande.


Är Johan III Sobieski Anders Behring Breivik's hjälte? Det var han som på 1600-talet ryckte ut och undsatte staden Wien mot den anryckande, muhammedanska hären.


  I rättegången mot den i Oslo tingrett åtalade Breivik söker åklagarna efter något som kan hjälpa rätten att begripa sig på honom. 
  
  
Själv talar han gärna om betydelsen av slaget om Wien 1683. Det är också den händelsen som givit honom anledning till att kalla "kompendiet" han har skrivit för "2083". Då ska det nämligen ha gått 400 år efter det slaget. 


   Åklagarna, särskilt den kvinnlige åklagaren, har ett vänligt tonfall, sägs det. 
  
      +
  
      Men rättegångsdagarna i Oslo har varit påfrestande. Och det lär inte bli mindre påfrestande under fredagen, då det i utfrågningen av Breivik ska handla om vad som skedde på Utöya 22/7.
   


     Aftenposten, Politiken, SvD, DN, GP, Aftonbladet, Aftonbladet, Dagen, Dagen


     Bloggat: 1 Andra bloggar om:

1 kommentar:

Gun_BrittJohansson sa...

Soldat är nog en överskattad titel på mannen bakom detta vansinnesdåd. Inte har han heller någon armé och även om dådet var välplanerat så var det ändå iscensatt av en enskilt fullständigt vriden person. Den som du refererar till ovan kanske inte heller var sund på alla sätt, men man får ha förståelse för den tidens oerhört stora rädsla för det okända och för annan tro.