2012-04-01

Inte bara på TV...


 En uppdatering om målet mot Kings Kapital:  I början av december skulle ärendet läsas igenom, vilket skulle ta två veckor. Men denna läsning pågår än. Det handlar om 11 eller tolv hela band. Nästa sittning blir enligt uppgift den 9:e april, då Sunday Adelaja kan komma att förhöras av åklagarsidan i målet.

  Här ett 18 sekunders klipp från ett f.ö. litet spekulativt inslag*) i en ukrainsk TV-kanal "1+1" för några dagar sedan

 

 Men ett nyhetsinslag som visar något av den uppretade stämningen mellan parterna i rättssalen i Kiev, där målet mot de ansvariga för finanspyramiden Kings Kapital, dit också afrikanske predikanten  Adelaja räknas , hålls.
Efter c.a fem sekunder in på videoklippet hörs följande replikskifte:

De förlustdrabbades advokat Bodnaruk till Adelaja: - Du kommer att få sitta inne, enligt lagen, i 12 år!
Adelaja: - Du kommer att få sitta inne! Du kommer att få sitta inne i Jesu Namn!
En av kvinnorna: (som talar några ord i munnen på en annan kvinna innan hon hörs säga till Advokat Bodnaruk) - Du ska inte höja rösten mot pastorn!
Bodnaruk: - På vilket vis är han en pastor?
Kvinnan: - Han är en pastor!
Bodnaruk: - Detta är ett affärsprojekt, och som sådant är det otäckt.
Andra kvinnan: Gud har fört honom hit !
Bodnaruk: Så Gud har fört honom hit ...
--
  Advokat Bodnaruk för i detta mål 618 förlustdrabbade personers talan. Det är de som hade satsat sina medel  i Kings Kapital i form av utländsk valuta -  i dollar, euro eller polska zloty -  och inte i ukrainsk valuta. Om de senare ska tas med så handlar det om tusentals personer. Det är också ett mål som förberetts, men som blir betydligt mer omfattande, och tidskrävande, om det kommer upp.


     Litet konstigt att det efter snart fyra månaders tuggande i domstol inte går att få fram något mer substantiellt än i stort sett samma reportoar av spekulativa , mediala prestationer som det fanns gott om redan  för tre - tre och ett halvt  år sedan då saken var färsk, då Adelaja först ålades utreseförbud. 
  T. ex:  - flera personer påstås ha begått självmord, och det presenteras på ett sådant vis, som att Adelaja skulle vara skyldig till mord. 
       -  folk ger alltjämt pengar , och det förklaras med att Adelaja  använder afrikanska trolltrummor eller något i den stilen för att påverka .

      Detta  talar trots allt om att inget särskilt nytt har kommit fram under dessa rättegångsdagar under vintern. 

     Och mitt intryck är ganska oförändrat: predikar man framgång och rikedom på ett sådant vis som Adelaja, är man initiativtagare till sådant som "de 1000 miljonärernas klubb" och annat, så är man nog på något vis skyldig till att folk störtar sig i olycka. Men frågan om han rent juridiskt kan bindas till de enskilda tragedier - och de är omfattande - som har utspelat sig i Kiev och Lvov och på andra orter, där folk pantsatte sina bostäder och annat  för att ta lån åren fram till  2008, om det inte finns några dokument som styrker detta, är  knappast mer än öppen.

  Det var ju inte bara Adelajas rörelse som drabbades av den ekonomiska  krisen 2008.
   
    *) Hela det "spekulativa inslaget" kan den som är intresserad se på - här.

    Andra bloggar om:

2 kommentarer:

Marguerite sa...

Jag tittar in och önskar en riktigt fin och välsignad Påskhelg!!! (ska jobba hela helgen) Hälsa de andra syskonen i Herren,ifrån oss!!!...Kram!!!

Hans Lindelöw sa...

Tackar!