2012-04-11

"Superstar" för hela slanten

     När jag hörde talas om en ny uppsättning av 70-tals rock-operan "Jesus Christ Superstar", gjorde jag några sökningar på nätet. 


   Plattan införskaffades någon gång på tidigt sjuttio-tal. Och lyssnades till en hel del, ända tills dess jag själv kom till tro på Jesus. Bibelns Jesus.  Se'n blev det inte mycket lyssnande på denna musical.
  Det bara blev så. 
   Nu ville jag iallafall höra lite på den igen. Men även om plattan inte fanns längre i min ägo, och även om föreställningen på Göta Lejon , enligt vissa uppgifter, är fullbokad hela våren, så går det knappast att  räkna alla versioner som ligger ute på Youtube.


"Jesus inför Pilatus" - på Göta Lejon
  Det gick faktiskt att lyssna igenom varje spår på platt-an/-orna jag en gång hade, och dessutom nästan alla  i fyra eller fem ytterligare versioner, inklusive två filmer och två teaterscener, en  i Österrike och en i Ryssland. 
  Andrew Lloyd Webber och Tim Rice  och otaliga musiker , sångare och skådespelare, m.fl, m.fl slet verkligen hårt med några få kapitel i Nya Testamentet! De arbetade med Jesus, och hans lärjungar och översteprästerna Kaifas och Hannas m.fl.  Varför? För att göra Jesus litet mer begriplig? Och litet mer inkomstbringande.                                                                                   


  Tyvärr är det nog så att den som vinner mest på all denna möda är Judas, förrädaren.  Annars har de föralldel lyckats göra Jesus litet "begriplig". "He's a man, he's just a man" sjöng Maria Magdalena. "No talk of God then, we called you a man" sjöng Judas. "I have changed, I am not as sure as when we started", sjöng Jesus - superstjärnan.


     Är inte denna strävan fåfäng, när Bibelns Jesus helt enkelt är obegriplig? Han har en obegriplig natur. Men i positiv mening.
     Den mänskliga naturen finns. Kanske därför är "Jesus Christ Superstar" bitvis intressant. Men den gudomliga naturen finns också där. Därför blev "Jesus Christ Superstar" rätt ointressant för mig , när jag kom till tro.
    -
  När jag nu lyssnade igenom alltihop så kunde jag iallafall på ett nytt sätt uppskatta "Pilate's dream". Där finns definitivt något som svarar mot vad en bibelläsare kan föreställa sig.
  Nog kunde Pilatus ha haft en sådan dröm. Eller hans hustru - Matt. 27:18 - 19. 
 - - -
   Efter något lyssnande också  på den ryska uppsättningen, så upptäckte jag en slags protest mot den alltför hänsynslösa nedklippning av Jesus, som "Jesus Christ Superstar" annars gör. Istället  för Judas braskande "Heaven on their mind" kommer Jesus in med bergspredikans  saligprisningar -


Och "Pilatus dröm" i rysk version innehåller också en intressant bearbetning:

Опять я видел очень странный, непонятный сон 
Безмолвный незнакомец предо мной   
Предстал, сойдя с икон. 

Его, как вора, под конвоем, 
Стражники ввели. 
Пытали, но согнуться до земли 
Заставить не смогли. 

Потом его вели на смерть как на парад,             
И он мне бросил лишь один печальный взгляд, 
Один прощальный взгляд. 
    
В нем я прочел лишь состраданье и немой укор, 
Как будто слали мне, а не ему 
Проклятья и позор.
I svensk översättning, ungefär:

Igen drömde jag en mycket konstig
 obegriplig dröm
Denne tigande, okände man som stod framför mig
såsom nedstigen från en ikon

 Han leddes som en tjuv 
 Av några vakter i konvoj 
De torterade honom , men att knäcka honom
förmådde de ej

Sedan fördes han till döden som till en parad
 han kastade bara en sorglig blick,
en blick som till farväl, mot mig

Och i den läste jag endast medlidande, ingen förebråelse
som om det var mig och inte honom
 förbannelserna
och skammen gällde
     
 
  Svt, SR, DN, SvD, Aftonbladet
Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: