2012-06-10

Nationernas vänskap - och raseri ..Den ungerske pianisten Adam Gyorgy spelar ett verk av Chopin
under  Euro 2012 öppnings-ceremoni i Warsawa fre. 8/6
"Euro 2012" - fotbolls EM -  har dragit igång med ljuva toner, men inte utan störningar, efter vad som framgår av olika svenska och  internationella media. Slagsmål och rasistiska utbrott, talas det om bland annat, både i Polen och i Ukraina.Även ryskspråkig, ukrainsk press nämner om dessa saker.

“Ukrainska Pravda” publicerade f.ö. tidigare i veckan uppgifter från “Freedom House”, som ägnar sig åt att uppskatta demokrati-nivåen i länder i central – och öst-Europa, och som anser att det i Ukraina, Ryssland och Vitryssland och ytterligare några länder har skett en särskilt märkbar nedgång när det gäller domstolarnas oberoende. De använder uttrycket “putinisering” i förhållande till de processer som presidenterna Viktor Janukovich i Ukraina och Viktor Orban i Ungern inlett i sina länder . “Freedom House” skriver på deras egen hemsida: ”..David J. Kramer, president of Freedom House: 'They appear to be pursuing the ‘Putinization’ of their countries, which is ironic, given that in Russia itself Putinism has been largely discredited over the past year, as ordinary Russians increasingly seek guarantees of government accountability and transparency.' “ (= De tycks driva en 'putinisering' av sina hemländer, vilket är ironiskt, då putinismen i själva Ryssland har mött ett omfattande underkännande det senaste året, genom att vanliga ryssar i tillväxande grad söker garantier för regeringens pålitlighet och transparens )  

Ännu tidigare i veckan meddelade samma Ukrainska Pravda – som ett eko av den i Ryssland nyligen genomröstade, även av Putin undertecknade, strängare lagen mot demonstrationer - att det ukrainska inrikesdepartementet hade förvarnat om att det skulle kunna innebära en fara för fotbolls-supporters ibland europe'erna, att demonstrera för f.d. premiärminister Julia Timosjenko . På det viset uttalade sig förste sekreteraren för Ukrainas mission till EU, Vladimir Rydvan, och tillade: “..jag har ingen information om att europeiska medborgare under dessa dagar kommer att deltaga i några former av demonstrationer för att stödja Timosjenko. Den frågan ligger utanför ramarna för polisens verksamhet” .

Holländska supporters har tydligen redan prövat den ukrainska polisen på den punkten. Några av dem gick genom Charkov igår med fotbollströjor som det stod “Free Yulia” på.  Foto : Unian.net


Expressen, SvD


 Och: Räcker det inte med en "putinisering",  är det rentav en "hitlerifiering" på gång i Ukraina? Flygblad med denna bild  lär ha delats ut av demonstranter i Polen i samband med EM - starten i fredags. (Engelska texten: "Upprepa inte misstagen från 1936. Låt oss bojkotta Janukovich's regim i Ukraina")
 En rysk "Eko Moskva"- bloggare lade ut bilden, men ställde sig tveksam: "När sådana argument förs fram är all diskussion avslutad".
 Argument finns således, men vilka får fram dem under Putin - och Janukovich - och på vilket vis?
- -


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: