2012-07-25

OS i London - 40 år sedan Munchen 72

  Inför OS som går av stapeln på fredag har Israel inte sett någon anledning att ligga lågt med en begäran att få inleda hela evenemanget med en tyst minut . Internationella Olympiska Kommitte'n – IOK - har däremot avslagit deras begäran, som har framförts av inga mindre än den israeliska regeringen.

Det var bara några dagar sedan så utsattes israeliska turister i Bulgarien för en självmordsbombare, som tog med sig sex personer i döden och skadade betydligt fler.
Och bara några dagar innan dess så greps en person som påstås vara svensk medborgare på Cypern, misstänkt just för att planera attentat mot israeliska turister där. Eftersom han greps så är det uteslutet att det kan vara han. Men misstankarna om terrorhot mot israeliska turister låg det onekligen någonting i.

Flaggor på halv stång i Munchen 1972
  Den tysta minuten som Israel ville få till stånd avsåg dock de 11 israeliska sportsmän som dödades av palestinska terrorister i september 1972 - för snart 40 år sedan - i Munchen.

Men IOK:s ordförande Jaques Rogge, som tillsammans med ett hundratal personer höll en tyst minut till minne av de som dödades i Munchen redan i måndags – den 23/7 -  menar att  själva inledningen inte passar för sådant.


 DN, Hbl, Nt, Expressen, Haaretz (engelska), Radio Svoboda (ryska)  

Andra bloggar om: ,

Inga kommentarer: