2012-08-06

Direkta förhör

Man skulle ju  komma “till saken” med direkta, offentliga förhör av parterna och vittnena i målet “Kings Kapital”, rapporterades det från initierat håll i början av maj. Sedan ändrades det till början av juni. Men så kom fotbolls-EM och lade hinder i vägen.


 Den tredje juli skrev Alexandr Bandurchenko några rader på sin blogg:”Igår efter att åtals-punkterna hade lästs upp i rättegången fick de åtalade svara på frågor. Först förhördes Alexander Safonov, och att döma av hur han tog sig fram så lär ännu en eller två rättegångsdagar ägnas åt detta förhör. Sedan blir jag förhörd och sedan andra av de åtalade, efter det blir de förlustdrabbade/målsägarna förhörda, och sedan vittnena och man kommer att studera videoupptagningar och andra materiella bevis som förekommer i målet”. 

  Direkta förhör har alltså kommit igång. Men hur långt de har gått finns f.n. inga uppgifter om. 

 Vad som för övrigt har skett: En av Adelaja's tidigare medarbetare i “Guds Ambassad” , Irina Danilchenko, som var verksam i ett annat av “ambassadens” bolag, “Grant”, dömdes till sju och ett halvt års fängelse i juli .


Irina Danilchenko - 7,5 år för "Grant"
        “Segodnja”, och flera andra media , från den 17/7 rapporterar:” Danilchenko ansågs vara skyldig till bedrägeri: hon tog emot pengar av  medlemmar i pastor Adelaja's kyrka för att de skulle investeras i byggnadsprojekt. De målsägande lade ner åtminstone en miljon dollar, men de fick varken pengar eller äganderätt till någon fast egendom. Intresset eller bristen på intresse för detta mål har hört  samman med att till att börja med var pastor Sunday en av de åtalade, senare förändrades hans status från åtalad till vittne. 


   ' När Irina låstes in i isolerings-cell så lämnade hon uppgifter om att 30% av inbringade medel blivit överlämnade åt Sunday, och att det var just han som gav henne instruktioner om att bilda bolaget 'Grant'. Det finns också ett skriftligt erkännande om detta, samt ett som är videoupptaget. Då var han åtalad' – berättar de målsägandes advokat i 'Kings Kapital'ärendet, Ivan Bodnaruk. - 'Sedan då han ålades utreseförbud, så ändrade hon sina uppgifter, och han - Sunday – vart istället vittne. Det har förväntats att hon skulle lämna ut honom under de sista rättegångarna, men i sitt avslutningsord nämnde hon inget om detta.'

   Vi påminner om att vid tidigare  rättegångar  så erkände Irina, som f.n. är gravid i sjätte månaden , att hon hade en lägenhet i Kiev, som undersökningen inte kände till. Och hon hade redan kommit överens med bankerna, att hon skulle sälja lägenheten och lämna tillbaka pengar åt de målsägande. Efter det uttalandet från kvinnan yrkade åklagaren på att hennes status skulle förändras till 'tagen i förvar' och hon skickades till isoleringscell.    

  Bodnaruk: 'Jag var i rätten. Danilchenko sa inte mycket, hon nämnde om Adelaja, men anklagade honom inte på något vis. Och vilka hon hade samarbetat med röjde hon inte, - hon nämnde bara en av de förlustdrabbade, Olga Bazovaja. - Jag menar att de gav henne en ringa strafftid – hela dagen läste de bara upp summor som hon hade tagit emot. Och vårt yrkande om att utredningen skulle göras om från början brydde sig domaren inte om. Där är det många mörka fläckar, och särskilt när det gäller Sunday'. 

  Adelaja själv försäkrar att han inte har något med 'Grant'att göra,och att när det gäller 'Kings Kapital' har han blivit förtalad."

   I en annan artikel i “Segodnja” som publicerades den 20/7, så blir Adelaja rosad av ingen mindre än Kievs tidigare borgmästare, Leonid Tjernovetskij.

 Så här uttrycker han sig, då han svarar på journalistens fråga om sitt  förhållande till Sunday Adelaja och om vad som förde honom till församlingen och till tro på Gud överhuvudtaget:” Till Gud fördes jag, som alla andra människor, som jag tidigare sa, av en stor olycka! När det inte längre fanns någonting, som det tycktes, som kunde hjälpa mig att lösa förskräckliga problem , då återstod bara ett hopp – till Gud. Och jag kom till Honom genom Sunday, för vilket jag alltid kommer att vara honom tacksam! Han är en stor predikant, och en mycket positiv, värdig person! En verklig herde! Det är tråkigt att han nu ska befinna sig i en så svår belägenhet, och att jag inte kan hjälpa honom! “


Idag – måndag 6/8 -  väntar ännu en rättegångsdag i domstolen i Kiev. Kanske det blir något skrivet idag om hur långt de “direkta förhören” har gått. Andra bloggar om:

Inga kommentarer: