2012-08-16

Patriarken i Polen -

     Dagen innan Moskva-domstolen ska meddela sin dom mot de tre aktivisterna från bandet "Pussy Riot" beger sig ryska kyrkans patriark - på sätt och vis en centralfigur i hela dramat - till Polen,  för en tre dagars visit.
Och polska media ger honom ingen lätt match, iallafall inte "Gazeta Wyborzca" som drar fram uppgifter från det förflutna om honom.  En rysk bloggare sammanfattar innehållet i artikeln:

" Polska media möter patriark Kirill: KGB-man, smugglare och miljardär!

  Moskvas och hela Rus' patriark, Kirill, genomför ett besök i Polen mellan 16 - 19 augusti, inom ramarna för det besöket leder han flera gudstjänster och undertecknar även en gemensam katolsk-ortodox uppmaning om försoning mellan Ryssland och Polen.  
  Ännu innan Kirill hade tagit flyget till Polen blev han föremål för en enorm uppmärksamhet. I samband med det intresserade sig polska journalister för detaljer i patriarkens biografi.   Gazeta Wyborcza skriver att Kirill, en het anhängare av ett gammalt  koncept som går under namnet 'kyrka-och-stat-symfoni' , vilket innebär att den civila makten är oskiljaktig från den religiösa.  

  Den 62-årige patriarken erkände en gång att han i ungdomen, d.v.s. under den sovjetiska tiden, drömde om att bli en martyr för tron, men aldrig om att bli dissident, eftersom dissidenter bara 'river ner staten'. 

  Men Vladimir Gundjaev (vilket är hans namn från födelsen - blogred.) kom aldrig att bli någon martyr, han gjorde en svindlande kyrklig karriär redan under de sovjetiska myndigheterna. Hans framgång skedde under metropolit Nikodim's beskyddande vingar, (vars världsliga namn var Boris Rotov) . Redan vid 25 års ålder blev Gundjaev en representant för den rysk-ortodoxa kyrkan hos Kyrkornas Världsråd. 

   Gazeta Wyborcza påstår att metropoliten samarbetade med KGB, och att Gundjaev som  följde sin beskyddare överallt,  också deltog i detta. Tidningen skriver att den blivande patriarken hade sin egen operativ pseudonym i Ljubljanka (KGB:s högkvarter) - 'Michajlov'.

  Polska media meddelar också att det nu har inletts en antikyrklig och anti-ortodox kampanj, som flammat upp särskilt över den ryska webben...." 

-
 Jo, den märks av.
Om Pussy Riot sägs det inte mycket i "Gazeta Wyborcza"-artikeln, bara ett par rader. Men faktum är att de uppgifter som tas fram är uppgifter av exakt samma karaktär som tagits fram i en oberoende, rysk expertutredning kring åtalet mot Pussy Riot, för att visa att flickornas kritik inte har varit obefogad.

  
SvD, Aftonbladet, SR, DN, Kyrkans Tidning
  


Andra bloggar om:

Inga kommentarer: