2012-10-11

Södertäljemålet igen?

"Lugnt i Södertälje"? - Kyss Karlsson!
Ett höghus med många boende där markförhållandena var sådana att det var risk för att källaren översvämmades vid kraftigt regn om vinden dessutom låg på från ett visst håll. De boende hade en överenskommelse att om och när så skedde – och det skedde ibland – så skulle minst tio personer samarbeta för att tömma källaren på vatten. Och dessa tio personer utsågs årligen , för varje kommande år. För alla eventualiteters skull.

Så hände sig att källaren översvämmades mitt under semestern när väldigt få personer var hemma. Bara tre av de som utsetts för att tömma källaren på vatten fanns på plats, och de slet hårt med de resurser som stod till förfogande. Efter stor möda lyckades dessa tre också tömma källaren på allt det vatten som hade runnit in. Och när semestern var över så sa ordföranden för bostadsrättsföreningen att så fick det inte gå till. Det skulle vara tio personer som deltog i arbetet. Och därför sa hon:”Gå och fyll källaren med vatten till bredden, och gör så om alltsammans från början. Vi måste hålla oss till reglerna”

Fullständigt idiotiskt. Situationen hade varit ansträngd, och de relativt få personer med förmåga som fanns tillstädes hade gjort så gott de kunde.

Södertäljemålet en vända till? 
Är inte detta, grovt tecknat, bilden av situationen omkring det s.k. Södertäljemålet, som nu ska köras ett varv till? Folk har varit rädda, och är det. Men äntligen - tycks det -  blev sta'n av med fridstörare, ja mördare, som har spridit skräck på gatorna. Inte alla har vågat agera. De som gjort det har eventuellt den belastningen att de också svettas “jäv” av blotta ansträngningen.
Är ni riktigt kloka?

Ja, det måste ni naturligtvis vara. Ett såpass komplicerat ärende med så många turer och så mycket laddningar kan inte annat än må bra av att objektiviteten inskärps. Så går det till i juridiken.
Men jag besöker Södertälje ibland, och känner litet hur stämningarna är där. Man har väl sin begränsning. Men är återkommande uppgifter i media om att det blivit lugnare på gatorna i Södertälje efter arresteringarna förra året också "tagna ur luften"? 

-
  GP, Aftonbladet, DN, DN, HDAndra bloggar om:

1 kommentar:

Pelle Gast sa...

Såg någonstans där en sk kändisadvokat i ett anfall av sällsynt, förmodligen djupt ångrad öppenhjärtighet,  lämnade följande förklaring till juridik."Juridik har inget med vanliga människors rättskänsla och  moraluppfattning att göra, utan det är ett vackert spel"!!!!
Kanske ett sätt att få lite bot vore att överklagande advokater i dessa fall finge göra sin insats som idiellt arbete.