2012-11-25

Berättelsen om Bilbo - där människor är på mystisk distans.

   I vår verklighet är människorna i högsta grad närvarande. Där människorna är, där bråkas det. Det bråkas om en film om Bilbo - Peter Jacksons filmatisering av  JRR Tolkien's berättelse - redan innan den ska ha  premiär inom kort. 
 För att inte nämna om mycket annat bråk...

     Har djur farit illa och rentav dött under filminspelningarna?  SvD, DN  Kan Tolkiens dödsbo komma fram till något med sin stämning?  SvD På Nya Zeeland får "Sagan om Ringen"- vulkanen ett utbrott... Mirror
- - 
  Men människorna placeras i Tolkens verk på viss distans. De är andra varelser jämfört med hobbitar, alver, dvärgar m.fl. m.fl. som mest befolkar sidorna, till dess att vid något tillfälle dessa andra -  människorna -  träder in på scenen.
    I "Sagan om Ringen" sker det när Vidstige/Aragorn dyker upp på "Stegrande Ponny'n" i Bri. 
      I "Bilbo" så kommer människorna först med sjöfolket, långt in i berättelsen.

        Om inte den mystiske Beorn ger ett mänskligt intryck: 

"Han ömsar skinn: Ibland är han en stor, svart björn, ibland är han en storvuxen, stark och  svarthårig man med väldiga armar och ett stort skägg. Jag kan inte berätta mer, även om det borde räcka bara det. En del säger att han är en björn som härstammar från de stora, forntida björnarna från bergen som bodde där innan jättarna kom. Andra sa att han kom från de första människorna som levde innan Smaug och andra drakar kom till denna del av världen, och innan vättarna kom till bergen norrifrån"
                              ( enligt Gandalf, i"The Hobbit" fritt översatt från  kap. 7)


 (Ilustr. John Howe)Bloggat: 1 Andra bloggar om:                                          "En ofullbordad saga" ?

Inga kommentarer: