2012-11-13

Våghalsiga ukrainska programmakare menar sig kunna knyta ihop Adelaja med Pavel Lazarenko.

  Ikväll ska ett TV-program sändas över ukrainska TV-bolaget 1+1 som är det första i en serie om "ukrainska sensationer", och som enligt förannonsering kommer att belysa just Sunday Adelaja's verksamhet som pastor för "Guds Ambassad" :

   "Nu vet man vilka av de ukrainska politikerna och stjärnorna som har fallit i Adelaja's fälla, hur mycket pastorn tjänar och ifrån vilken bank han hämtar medel. Den första inspelningen kommer med chockerande sanningar, och berättar för tittarna hur Adelaja började sitt arbete i Ukraina, varför han ännu inte sitter i fängelse och vem som är hans hemlige beskyddare"  

 Man kommer att få veta vad som förenar Pavel Lazarenko med "Adelaja's sekt", utlovas det.
  Vi får se om någon vänlig själ lägger ut programmet på Youtube, eller om det går att se på nätet medan det sänds i Ukraina. /Jo, det blev tillgängligt - UPPDATERING 2012 11 19 - här finns en Youtube-version försedd med svensk översättning/
Pavel Lazarenko - Ukrainas f.d. premiärminister
    Två versioner om Lazarenko som iallafall sammanfaller på några punkter: 

Enligt ryska Lenta.ru:  1999 arresterades Pavel Lazarenko, som hade varit den ukrainska regeringens premiärminister under 1996 - 97 , i New York. Han anklagades för bedrägeri och pengatvätt. De amerikanska myndigheterna beviljade inte hans ansökan om politisk exil. I materialet som berör hans fall har sagts att den ukrainske premiärministern i mitten av 90-talet hade tillförskansat sig 200 miljoner dollar, senare minskade den förmodade, försnillade summan till tio miljoner dollar. 2006 dömdes han till nio års fängelse och till att betala böter på tio miljoner dollar.  Domen sköts upp till dess att den hade prövats av en appellationsdomstol. Han placerades i husarrest.  I början av oktober 2008 meddelade det ukrainska åklagarämbetet att de hade nått en "preliminär  överenskommelse" med den amerikanska sidan om att den f.d. premiärministern skulle utlämnas. Det fanns ett intresse i Ukraina att med Lazarenkos hjälp finna något kompromat mot Julia Timosjenko.  (Se  SR  27/10 )

  I år , den första denna månad, frigavs Pavel Lazarenko ur amerikanskt fängelse där han hade tillbringat 97 månader (se nedan). Han vill gärna återvända till Ukraina, men den ukrainske åklagaren säger att han  kommer att arresteras så snart han sätter foten på ukrainsk mark.

 Enligt (ryskspråkiga) ukrainska Unian.net:  Han arresterades i USA i februari 1999 med ett Panama-pass och fick tillbringa fyra år i väntan på att processen skulle börja. I juni 2003 släpptes han mot en borgenssumma på c:a 65 miljoner dollar, men den 1 oktober 2008 beslöt den f.d. premiärministern att återvända till det amerikanska fängelset, efter att ha sagt, att han fruktade för sitt liv. P. Lazarenko dömdes i november 2009 när han fälldes på åtta åtalspunkter - sammansvärjning med avsikt att tvätta pengar och pengatvätt - till 97 månaders fängelse. Den amerikanske åklagaren anklagade Lazarenko för utpressning, bedrägeri, överföring och tvättning av försnillade medel under åren 1994 - 99 som uppgick till 280 miljoner dollar. (! Och ingen summa "minskade" där!!??)
-


  Jag är rädd för att detta bara är ännu ett exempel på det världsomfattande mediakrig som pågått med oförminskad styrka under höstveckorna, och som gör att den pågående rättegången mot de ansvariga för "Kings Kapital" med relevanta fakta i målet,  snarare hamnar i bakgrunden. 
   
  

                                                                           

Andra bloggar om:

Inga kommentarer: