2012-12-14

ITU? - 1 Kon. 3:25

Sista dagen av FN/ITU-konferensen i Dubai idag, fredag. Vad kokas alltsammans ner till när representanter för 193 nationer diskuterar Internet i 14 dagar? 
   Vad visste jag förut? Vad var okänt?

   Onekligen står striden omkring frågan om ansvar för nätet - ska det huvudsakliga ansvaret ligga hos de som har skapat nätet från början och efterhand utvecklat dess potential? Då återkommer allt oftare en förkortning på fem bokstäver - ICANN - vilket står för "Internet Corporation for Assigned Names and Numbers" Den sägs vara en ".. icke-statlig, icke-kommersiell organisation som svarar för att registrera IP-adresser och domännamn". Vilket borde vara av avgörande betydelse för alla aktörer på Internet.
Att det just finns många aktörer "multistakeholders", är en ofta betonad angelägenhet. Men denna organisation - ICANN - är trots allt en territoriellt baserad organisation i USA, vilket har stört Ryssland, Kina och ytterligare ett antal länder, som har gjort upprepade påstötningar om att denna nyckelfunktion, att registrera IP-adresser och domännamn,  på något vis borde överföras på nationell nivå.

  En ny överenskommelse som den såg ut igår, hade just med sådana formuleringar. Men den avvisades av USA, Storbrittannien, Tyskland, Tjeckien , Sverige, Australien och Kanada.

   "ITU" ser ut som en tanke: Här står traditionella öst respektive väst tillsammans som de båda skökor som en gång trädde fram inför Salomo och tvistade om ett barn. Salomo sa: "Hugg det ITU!"  Viss bevakning av svenska medier, men inte mer, se NyTeknik, Sydsvenskan, IDG.se
  Om betydelsen av sociala media: SvD, SR Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: