2013-01-16

En stormig debatt i det franska parlamentet

Vad kommer att ske den närmaste tiden i Frankrike (efter den upptrappade konflikten i Mali?) efter det överraskande stora deltagandet (omdiskuterat: "mellan 350 000 och 800 000" står det i nästan alla artiklar i fransk press) i manifestationen mot planerna att  införa ändringar i den franska civillagen, som eventuellt innebär att fransmännen  får en äktenskapslagstiftning lik den som infördes i vårt land under 2009 ?
  Det kommer i sådana fall inte längre bara att handla om "union civile" för homosexuella , som motsvarar "partnerskap" hos oss, utan om "mariage"= äktenskap.

  Redan natten mot idag var det en stormig debatt i den franska Nationalförsamlingen, då ett lagutskott öppet granskade förutsättningarna för en lagändring. Kan ses på denna video:
-
 
Video från "Le Figaro" - här hörs bl.a. representanter från den icke-socialistiska oppositionen skandera:"- Referendum! Referendum!"
-
Le Novel Observateur sammanfattar (på franska) argumenten för och emot, där det först och främst gäller huruvida en folkomröstning, ett referendum, är möjligt   : ".. Åtta timmar ( från 16:30 till 01:15 med en timmes rast) debatterade ledamöterna med de två ministrar närvarande som har anledning att intressera sig för lagtexten, justitieminister Christiane Taubira och familjeminister Dominique Bertinotti. "

 Expo, Världen Idag 
, Aftonbladet

    SR - om dagens partiledardebatt i Sveriges Riksdag


Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: