2013-02-05

Förra veckan - ödesdag i Kiev ?


   För på dagen en vecka sedan fick den ukrainska allmänheten och alla intresserade som kunde följa med på nätet, en lektion i hur staden Kiev ska styras, bör styras, inte bör styras, eller hur var det..(?)...med inte så få knytnävsslag utdelade.
  En del Youtube-klipp på webben ger några skrämmande inblickar i hur det gick till -
    ( det gick ganska våldsamt till )
-- - -  


- - -- - - -/ Detta är ett längre klipp på 25 min. andra kortare klipp - här,här,här /
- - - - - - -  
  Förra året avgick den tidigare borgmästaren, han för vars skull Sunday Adelaja har kommit att kallas "Tjernovetskij's pastor", och en tillförordnad, kvinnlig borgmästare tog hans plats fram till val av en ny borgmästare ska hållas , senare under våren.      Och vid stadsstyrets administration KGGA ( Kievskij Gorodskoj Gosudarstvennoj Administratsija = Staden Kiev's Statliga Administration där borgmästaren och hans närmaste man har sina kontor) bildades för någon tid sedan ett Medborgarråd (OS= Objtjestvennyj Sovjet) , för att alla möjliga samhällsorganisationer - sport, lärare- och skol -,advokater och kulturmänniskor m.fl. - skulle kunna få ett ord med i hur stadens angelägenheter sköttes. Detta råd väljs om vartannat år, och förra veckan skulle det ske för andra eller tredje gången. Det går till så att en initiativgrupp utses som ombesörjer att alla formaliteter hamnar på plats, att nya medlemmar som gjort anmälningar får sina anmälningar granskade och godkända, och att ett konstituerande möte hålls där representanter för alla de samhällsgrupper som kommit med deltar. Ungefär så. Om jag har fattat saken rätt. Men jag är redo att låta korrigera mig.

   Den 28:e januari menade man tydligen att en sådan procedur genomfördes på tredje våningen i Kiev's "stadshus" (AO "Kievproekt") , och att sedan allt var klart och alla papper hade lämnats till borgmästarens närmaste man, Popov, och till ytterligare någon , så var det bara att bekräfta saken vid en mer eller mindre högtidlig ceremoni, den 29:e januari, dagen därpå. 

  Förmodligen i samma lokal som dagen innan.

    Men nej, det skulle inte vara på tredje våningen utan på sjunde våningen, dagen därpå. Och nej, det var inte bara en "högtidlig ceremoni" för att bekräfta det konstituerande möte som hade hållits dagen innan, utan det var nu det verkliga konstituerande mötet ägde rum.  Och det gick till så, att en eller ett par timmar före utsatt tid hade hela lokalen ockuperats av människor bland vilka förmärktes medlemmar av "Regionernas parti", president Janukovich's parti, men också av hundratals andra. Och vilka de var är av allt att döma en verkligt kritisk fråga .
  Saken är den att med det konstituerande möte som hade hållits dagen innan, och som nu upphävdes, hade tydligen oppositionen, och inte minst ett nationalistiskt parti vid namn "Svoboda", kunnat finna anledning att vädra morgonluft.

    Och när dessa oppositionspolitiker, med några folkdeputerade från Radan - det ukrainska parlamentet kom för att delta i mötet och kom för sent, kanske för att de inte hade väntat sig att behöva ta sig upp ända till sjunde våningen,var det omöjligt för dem att både komma in i lokalen och sätta sig någonstans. Vägen in var spärrade av folk som redan hade intagit alla platser. Och när polis och "Berkut" (ukrainska motsvarigheten till "svarta baskrar") tillkallades så agerade de tydligen utifrån den synvinkeln att de som redan satt på platserna i lokalen representerade den goda ordningen denna dag, men de som försökte komma in var fridsstörare och oroselement.
  Så det blev rejält kaos. 

   Och - hör och häpna! - de hundratals personer som kommit för att uppta de annars tomma platserna kom allesammans från "Sunday Adelaja's sekt", enligt flera samstämmiga uppgifter. Dessa hade tydligen uppmanats att ställa upp, och även ställt upp. Men på vilket vis?
   Besynnerligt - Adelaja hade själv , enligt en rapport,en hektisk vecka förra veckan, med rättegångar varje dag. Och samtidigt äger detta uppträdande rum....

  Adelaja har vad jag vet ännu inte kommenterat det inträffade, men tiotals polis-anmälningar har gjorts av människor som blivit svårt misshandlade av bland andra, som det påstås, en eller  annan av Adelaja's pastorer. (Titta på något av video-klippen ovan!)

  Hur är detta möjligt? Utvecklas "Guds Ambassad" i Kiev numera efter ett inte okänt "Folkets tempel" - mönster, där Adelaja's anhängare känner en allt större desperation över att deras ledare sitter på de åtalades bänk? Eller uppfattas det av dem som att de har bara gjort vad som är lojala medborgares plikt!? Har verkligen några från "presidentens parti" kallat på dem, eftersom de känt att för många platser annars skulle tillfalla oppositionens representanter?

  Vilken är Popov's roll i detta dystra påpucklande? Är han kanske färgad av alltför mycket umgänge med tidigare borgmästaren, som alltfort lär vara Adelaja trogen. Iallafall lär han vara den som har ett avgörande ord i laget. "Gazeta Po Ukrainskij" kommenterar i dag förra veckans händelser , och skriver:"Det blir intressant hur Alexandr Popov kommer att reagera på denna fars. Jag tror inte att han är en sådan självmördare att han sätter sitt namn under ett legitimiserande av det sekteristiska medborgarrådet. Då innebär det en krasch, inte bara för hans karriär, utan för hela partiet"

  "Kiev styrs av en sekt", utropar en folkdeputerad, medlem av partiet "Svoboda", Eduard Leonov, i sin redogörelse för händelserna den stormiga dagen i Kiev's stadshus - "AO Kievproekt".

  Ett och annat återstår väl att reda ut även här...
-

   HD, Skövde Nyheter, NWT - Inte så stora problem i svenska stadshus -


Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: