2013-04-27

Alexej Venediktov förmådde Putin att ta bladet från munnen ifråga om stalinismen.

 I torsdags var det dags för det årliga - över internet direktsända - TV - rogrammet med Vladimir Putin, som vare sig han är president eller premiärminister brukar ägna några timmar årligen åt att på det viset besvara frågor från folket.
Chefredaktören för "Radio Eko Moskva", Alexej Venediktov, som satt med i publiken, ställde en fråga till Putin som eventuellt blev smått historisk, med tanke på att Putin aldrig har sagt något väsentligt tidigare om sin syn på stalinismen .Alexej Venediktov

    Kan det vara möjligt? Iallafall är det vad Venediktov själv sa när han efteråt behandlade meningsutbytet med Putin i en intervju i "Radio Eko Moskva", och förklarade varför han tyckte det var så viktigt att få den frågan både ställd och besvarad.

  "Direktlinjen" med Putin sändes samma dag som var den tredje rättegångsdagen för Alexej Navalnyj, en oppositionspolitiker som dragits inför rätta på grund av påstådd förskingring i samband med tidigare arbete inom  skogsindustrien - och dagen innan en begäran från Pussy Riot - medlemmen Nadezchda Tolokonnikova om att få bli frigiven innan strafftiden är avtjänad, behandlades av en rysk domstol. För att ta ett par exempel på pågående processer i Ryssland idag, som uppenbarligen kan bedömas på vitt skilda vis.


- Finns det verkligen inte ett drag av stalinism i Putins styre? Det var just den frågan som behandlades i "direktlinjen", där en av programledarna presenterade Venediktov som "..en man, som under presidentvalskampanjen hade avvisat ett erbjudande att bli en 'Putins förtrogne' "tillsammans med ett visst antal andra personer.

"Putin: Och honom föreslog de att bli min förtrogne?
Programledaren: Det sägs så,ja.
Putin: Är det så?
Programledaren: Det går ju att fråga.
Putin: Jaså? Jag föreslog dig att bli min förtrogne?
Venediktov: Vladimir Vladimirovich, Jag ser att dina förtrogna är ganska blodtörstiga. Den ene kräver att Serdjukov ska sättas i fängelse, den andre att Tjubajs ska bli satt bakom galler. Jag har…jag tycker det är bra att jag har avlägsnat mig från det gänget.
Putin: Bra…
Venediktov: Och jag tycker att förhållandet mellan president och journalist inte ska behöva vara formellt , om jag ska vara uppriktig, på samma vis som förhållandet mellan människor.Här är min fråga. För tre år sedan vid en direktlinje som denna svarade du själv på en fråga om hur du ser på Stalin. Du var mycket noga…
Putin: Förhållandet…
Venediktov: …till Stalin. Du sa att frågan var viktig, att det är en försåtlig fråga, du svarade mycket genomtänkt. Men nu när du har trätt fram tredje gången såsom president, så ser jag och några av mina kamrater vissa anstrykningar av stalinism. Jag skulle vilja att du kommenterade dem. I landet har det uppstått politiska processer, till exempel Pussy Riot, Alexej Navalnyj, och rättegångarna om den sjätte Maj 2012. I landet har en enorm mängd människor kommit att bli misstänkta som utländska agenter, jag tänker på lagen om icke kommersiella organisationer. Duman antar sådana lagar , och du skriver under dem, som dramatiskt inskränker rörelsefriheten, särskilt över internet. Kan du vara så god att tala om ifall du verkligen anser att Ryssland under det 21:a århundradet, genom att anta sådana effektiva Stalinmetoder, kan vara en ledande stormakt? Tack så mycket.
Putin: Jag har vid olika tillfällen diskuterat alla dessa frågor med dig. Jag anser inte att det finns några element av stalinism här.Stalinism hör samman med personkult och mass-överträdelse av lagar, med repression och läger. Det finns inget sådant i Ryssland och jag hoppas att det aldrig mer kommer.Vårt samhälle är helt enkelt annorlunda, och det kommer adrig att tillåta det. Och det betyder inte att det inte behövs ordning och disciplin här. "

O.s.v. 

Dagen efter "direktlinjen" besvarade Venediktov "Radio Eko Moskva" - lyssnarna frågor , bl.a.om han var nöjd med svaret Putin gav :

"Venediktov: …Ja, jag är extremt nöjd, eftersom folk därute som förstår detta i själva verket också fattar meningen med min fråga (tyvärr måste man förklara det för en del, som inte har fattat det, att döma av deras frågor) som går ut på att Putin skulle uttala sin uppfattning om stalinismen, och inte till de pågående rättegångarna. Sin uppfattning om de pågående rättegångarna har han redan uttalat. Sin uppfattning om icke kommersiella organisationer har han redan uttalat. Sin uppfattning om laglig reglering av internet har han redan uttalat. Och på det viset kan de som särskilt ägnar uppmärksamhet åt den biten säkert erfara besvikelse. Men vad ville ni? Att han skulle ändra uppfattning? Eller menar ni att jag inte kände till hans uppfattning?

    Min uppgift var som jag strax ska säga.( Putin sa själv något om det) Vi har haft en viss diskussion, den har pågått i inte bara ett år vid våra möten. 
 Programledaren: 'Jag har vid olika tillfällen diskuterat alla dessa frågor med dig', det var vad presidenten sa.
  Venediktov: Det var vad presidenten sa, ja. Och diskussionerna har just jämnt handlat om (en av diskussionerna) att Vladimir Vladimirovich aldrig någonsin har fördömt stalinismen. Han har alltid sagt 'å ena sidan - å andra sidan vad gäller Stalin. Ni kan se, det var under direktlinjen 2009 som han svarade, han tog själv fram frågan om förhållandet till Stalin, och sa 'Man kan inte förhålla sig entydigt' - Till höger och till vänster! Jag påminde honom om detta.
Programledaren: Ja, men nu säger han att stalinism , det handlar om läger…
Venediktov: Helt riktigt- Och min uppgift , den uppgift jag tog på mig själv, var att Vladimir Putin skulle , offentligt…. klart och tydligt uttala sig om sitt förhållande till det som vi kallar stalinism."

   Det var ju bra att det kom fram, om det inte har kommit fram förr. Men ödesdigert att det kom fram först nu, under den tredje president-perioden. Under sådana omständigheter.Om Alexej Venedikoiv - tidigare på denna blogg
  Alexej Navalnyj - ett videoklipp från i fjol somras, taget i samband med en husrannskan (även försett med svensk text)

   


Mer om Ryssland i svenskspråkiga media: SvD, SRHbl Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: