2013-06-07

Bildt portad

Medan Carl Bildt var i Kaliningrad passade tydligen Radio Eko Moskva på att intervjua den svenske utrikesministern om förargligheten vid norsk-ryska gränsen nyligen, som t.ex.

DN, SvD , Expressen, SR

har skrivit om.


 Hör, eller se här vilka storslagna planer EU/Sverige har för framtiden. enligt vad Radio Eko Moskva uppfattade från den stoppade, svenske excellensen:


Radio Eko Moskva: Vad är det nu för historia med passet?

C Bildt: Jag ville bara titta på den gamla kyrkan “Boris och Gleb”, som befinner sig strax bortom gränsen mellan Ryssland och Norge. Men det visade sig att jag hade glömt mitt diplomatpass, vilket gör visumhandlingar överflödiga. Jag hade bara med mig mitt vanliga pass, och för det krävs visum, vilket jag alltså inte hade.


Vilken  "Boris och Gleb" -kyrka ville Bildt besöka?

Radio Eko Moskva: Det kanske vore en god ide´att underlätta inresor för utländska medborgare till Ryssland ? Att ta bort visumkravet?


C Bildt: Jag tror att vi också kommer att göra detta. Vi försöker underlätta rörelser i Europa, det måste bli lättare. Jag tror att vi rör oss steg för steg i denna riktning. Rent konkret på det gränsavsnittet mellan Ryssland och Norge , kan de människor som utgör gränsbor, röra sig fritt. Och här i Kaliningrad... Gdansk kunde kanske tjäna som modell för vad som kan ske i framtiden.


Radio Eko Moskva: Så kan det bli, vi måste kanske bara få till stånd ett enhetligt sätt att fastställa identiteten, och avsäga oss systemet med två olika pass?


C Bildt: I det långa perspektivet finns det en tanke, att vi överhuvudtaget borde avsäga oss pass. På det territorium som omfattas av Schengen-överenskommelsen förflyttar vi oss alla , med undantag av medborgarna i Storbrittannien, utan pass. Det borde otvivelaktigt vara målet för hela Europa.


Radio Eko Moskva: Tack! -

  Bara några få ord av den svenske utrikesministern översatta till ryska gör naturligtvis all skillnad i världen för de internationella relationerna : "Jag tror att vi också kommer att göra detta" Ryssland skakas i grunden. Putin skiljer sig av pur förskräckelse. Därmed handlar han inte "som en riktig tsar", enligt den ryska, allmänna opinionen.

 SvD - - 
Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: