2013-06-24

Paris: förvarning om konfrontation?

Denna blogg uppmärksammade också något om bataljerna i Frankrike i vintras, inför debatterna i det franska parlamentet angående  nya lagar om könsneutrala äktenskap och homoadoptioner, vilka så småningom röstades igenom, och undertecknades av president Hollande i Maj.

Vandaliserade objekt

   Protesterna mot dessa lagar fortsätter dock, och häromnatten vandaliserades en konstutställning mot homofobi i Paris. 
  Le Monde skriver så här (ungefär):

"   EN UTSTÄLLNING MOT HOMOFOBI I PARIS HAR BLIVIT VANDALISERAD

  En utställning mot homofobi av fotografen Olivier Ciappa , blev vandaliserad natten mellan den 21 och 22 juni, enligt vad distrikts-borgmästaren meddelade. Bilderna som ställdes ut mot grindarna vid stadshuset i III:e Parisdistriktet "förstördes,och ansikten eller ögon var metodiskt bortrivna eller bortskurna med exceptionellt våld" vilket upprör AIDES, en organisation för kampen mot Aids. "Dessa homofobiska element uppvisar bara en motbjudande dumhet som talar om hur nödvändigt det är att dagligen föra en kamp mot diskriminering i alla dess former", skriver borgmästaren för III:e Parisdistriktet, Pierre Aidenbaum, i ett uttalande där han också tillkännager stadshusets avsikt att anmäla detta.   Utställningen, som betitlats "imaginära par" består av trettio porträtt i svartvit storformat som föreställer enskilda homosexuella par eller homo-familjer  från alla samhällsskikt.

  ILSKA OCH SORG

  Fotografen "har utvecklat detta projekt i samarbete med organisationerna SOS Homophobie och AIDES, för att blidka ett samhälle som befinner sig i ett spänt förhållande till sina minoriteter, eller är inkastat i svåra diskussioner" om homo-äktenskap, enligt AIDES.
 På sin Facebook-sida har Olivier Ciappa publicerat de bilder som vandaliserades. Allt fler kommentatorer visar sitt stöd.
 Borgmästaren för III:e Parisdistriktet hade på sitt Twitter-konto
 uppmanat "aktivister i kampen mot homofobi" att komma till invigningen , i onsdags kl. 18:30.

  AIDES med sina partner-organisationer har betygat att de också kommer att anmäla detta. De erinrar om att denna vandalism sker en vecka innan "Gay Pride" som har planerats till kommande lördag i Paris, en månad på dagen sedan  det första homobröllopet i Frankrike. Den socialistiske borgmästaren i Paris, Bertrand Delanoë, sa att han med "ilska och sorg" hade mottagit underrättelsen om dessa "åtgärder", vilka han "fördömde"."Jag hoppas att gärningsmännen snabbt blir arresterade" sa han i ett uttalande, där han vädjar till "en känsla av respekt och till vars och ens republikanska samvete".

-

  Något om vad som sker i Frankrike,
    medan Jonas Gardell sommarpratar i Sverige  SR, GP, Aftonbladet, HD
  - Mer om vandalism  SvD
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: