2013-07-18

Fem års fängelse för Navalnyj

Domstolen i Kirov i Ryssland dömde idag den ryske människorättsaktivisten, oppositionspolitikern och inte minst bloggaren*) Alexej Navalnyj till fem års fängelse för påstådd förskingring. Hans medåtalade i samma mål - Petr Offitserov - fick fyra år .

 (Uppdatering 2013 07 19 - Navalnyj tills vidare frigiven med utreseförbud, på åklagarnas begäran - SR, Sydsvenskan, DN

  Officerov och Navalnyj (inom blå ram) i domstolen i Kirov idag


  Varför ? Olika kronologier framhäver olika moment i hans politiska, juridiska och mediala karriär de senaste åren ( se t.ex Sveriges Radio, Kalle Kniiviläs blogg, engelska BBC och om du kan ryska - Lenta.ru ) , men nu när domen är fälld framstår inte minst hans stränga tonfall i oppositionen mot Putin som något avgörande. Han får t.ex. överallt "äran" för att ha myntat uttrycket "tjuvars och bedragares parti" om Putins "Enade Ryssland".

  Alexej Venediktov kommenterade för Radio Eko Moskva, som han också är chefredaktör för:"Efter att Alexej Navalnyj i TV-kanalen 'Dozchd' sa, att 'ifall jag kommer till makten så kommer Putin att sitta inne' syntes det mig vara tydligt att domen inte kommer att bli villkorlig."
  Evgenija Albats, chefredaktör för ryskspråkiga "The New Times" kommenterar rättegången för samma "Radio Eko", och gjorde bland annat den bedömningen: "Absolut laglöshet".

  Nezavisimaja Gazeta's chefredaktör , Konstantin Remtjukov, förutser " ett stärkande av tendensen att förhärda och konservera den politiska linjen, och ett skoningslöst förhållningssätt mot politiska opponenter". 
   Remtjukov påtalade dessutom för några dagar sedan det orimliga, att Navalnyj som var en rådgivare på frivillig basis skulle dömas som organisatör i saken med "Kirovles", där tydligen inga handlingar bär hans namnunderskrift.

  Nej, det handlar om en politisk dom.
 

SvD, SvD, New York Times, Le Monde,SR 
Aftonbladet


  Om Alexej Navalnyj - tidigare på denna blogg:   1, 2
  Video med Navalnyj, under en husrannsakan förra sommaren


  *) hans blogg såg ut att ha blivit borttagen idag. Men den kom sedan igen. Överbelastning troligtvis.

  Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: