2013-10-04

Slåss mot massövervakningen


En av grundarna till ett av Rysslands mer framgångsrika sociala media “Vkontakte” har hamnat onåd hos ett av de bolag – UCP - som han har sålt stora delar av sitt företags aktier till. Dessa försöker nu att bli av med den ännu sittande generaldirektören – Pavel Durov – och kontaktar ivrigt styrelseledamoter och andra delägande företag. Men han kan bara avsättas om styrelsen är enig. Tillsammans med “Mail ru Group” äger Durov ännu så länge 52% av aktierna. Men UCP äger de återstående 48%, och har också anlitat amerikanska advokater.

I en kolumn för “Slon.ru” skrev Durov igår om nya initiativ på IT-området.

 
Tiden har kommit att dölja sina privata uppgifter.


Aldrig förr i mänsklighetens historia har kommunikation varit så snabb och tillgänglig. Och aldrig förr har heller en total övervakning varit så snabb och tillgänglig . Edward Snowdens avslöjanden har bekräftat vad alla redan hade gissat: den amerikanska säkerhetstjänsten fångar upp och deschiffrerar den för dem tillgängliga internet-trafiken under förevändning att det handlar om kamp mot terrorism.
Årligen omkommer tusen gånger fler människor på grund av olyckor i badrummet, än genom terrorist-attacker. Men om den amerikanska, eller något annat lands, säkerhetstjänst imorgon beslutar att installera videokameror i våra badrum “för vår säkerhet”, så kommer vi iallafall att tejpa över kamera-objektiven. Därför vårt privatliv angår inte dem. 

 Jag är långt ifrån någon politiker, och kan inte genom lobby-verksamhet verka fram ett förbud mot total övervakning. Men det finns något som vi – IT företagare och programister – kan göra. Vi kan utarbeta och finansiera en teknologi som är inriktad på att göra total övervakning till en teknisk omöjlighet. På det viset kan vi tejpa för de globala video-kamerors objektiv som går under namnet PRISM, och inte bara dem.
Förra året understödde jag “Wikipedija”, för jag fattade saken så, att världen behövde en stor öppenhet vad gäller information. Nu tycks det mig som att frågan om öppenhet och information har flyttat till ett annat plan; nu är det tid att dölja sina privata uppgifter.
Därför har jag offrat en del av de medel som jag fick för att sälja en del av “Vkontakte” till bildandet av en icke-kommersiell fond DIGITAL FORTRESS, en verksamhet som är ägnad åt att finansiera en teknologi för riskfritt informationsutbyte.

Lyckligtvis så är den teknologi som är nödvändig för en riskfri masskommunikation, redan utarbetad. Genom att använda den algoritmiska krypteringsnyckeln Diffie-Hellman och andra deschiffrerings-teknologier på enhetsnivå (end-to-end encryption) kan vi på nytt göra våra privata uppgifter - privata. Det är inte bara teorier. Igår visade man mig förverkligandet av just dessa ideér i en förberedd uppdatering av den ofarliga Messenger , som stöds av Digital Fortress. Igår skickade jag för första gången ett meddelande , som ingen kan läsa,utom jag och mottagaren.
Det var en otrolig känsla. Och jag hoppas att med hjälp av IT företagarnas och programisternas ansträngningar över hela världen kommer denna känsla snart att erfaras av alla.


Topnews.ru” skriver om detta idag “Pavel Durov har beslutat sig för att kämpa mot 'total övervakning' ” - “på det viset”, fortsätter publikationen - “gör han reklam för Messenger som skapats i hans nya bolag”

Pavel Durov kallas ibland för “Rysslands Zuckerberg SvD, Skånskan , CFOworld, Resume´
 
Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: