2014-01-16

Diakon Andrej Kurajev: "Lätt för kyrkan att gå från att vara förföljd till att bli förföljande"

"Proto-diakonen" Andrej Kurajev, som har blivit presenterad tidigare på¨denna blogg (Se här - och här, och på min engelsk-språkiga blogg - här) sitter trångt. Det tycks närmast vara en öppen fråga om han inte snart fråntas alla rättigheter att tala i den Ryska Ortodoxa kyrkans namn. Hans kritiker menar däremot att det bara är en tidsfråga innan han går över alla gränser, och öppet pekar ut självaste patriarken som homosexuell.

  Ryska media har lämnat en hel del utrymme för den obekväme diakonen de senaste dagarna - genom t.ex. Polit.ru, Radio Echo, Dozchd, och Novaja Gazeta  - vilket har givit honom många tillfällen att ge sin syn på kyrkan och sin egen roll, och även att reda ut begreppen något vad det gäller hans förut kritiserade "försvar" för Pussy Riot.

N Tolokonnikova och M Aljochina mötte Diakon A Kurajev

Han satt i ett långt samtal med Nadezchda Tolokonnikova och Maria Aljochina häromdagen, då han bland annat sa att han inte kunde försvara deras intrång i katedralen. Men att han ville försvara evangeliet. Han passade också på att be om ursäkt för ett nedsättande omdöme han uttalat om Maria Aljochina, strax efter frigivandet i December. De var inne på olika frågor, och bl.a. kyrkans roll i de ryska fängelserna diskuterades.

  I den ryska bloggosfären får han också rejält med kritik -  (av sådana som han själv eventuellt har kallat "superortodoxa"?), de menar att han är en katastrof för ryska kyrkan, och att han själv bara alltför tydligt illustrerar ordet om att "högmod går före fall".

   /UPPDATERING 2014 - 01- 17 - Kurajev ställs inför ultimatum /

  När Andrej Kurajev kom till tro, så skedde det med hjälp av Dostojevskijs böcker, och när han kom till kyrkan, så var det den förföljda kyrkan under Sovjettiden han kom till -  säger han. Dagen,  Dagen, Kyrkans Tidning , Vocativ  Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: