2014-01-26

Ukraina - vad blir tungan på vågen?

Många har funderat, och funderar på,  hur ekvationen ska lösas : sedan slutet av November har den ukrainska oppositionen mer eller mindre bestämt befäst sina positioner utifrån Majdan i Kiev. Det hela har bl. a. hängt upp sig på diverse låsta positioner i dragkampen mellan Ryska Federationen och EU, om Ukraina.
Det finns olika föreställningar om vilka krafter som möjligen kommer att utgöra tungan på vågen.


Kiev i går
Den 21/1 skrev Irina Chakamada, författare och tidigare Dumaledamot, några rader för Echo Moskva "Förkänslan av inbördeskrig":

" Vad som sker i Ukraina är det ingen som begriper. Alla riktar bra kritik mot båda sidorna, men ingen vet hur den politiska krisen ska lösas. Varje beslut som myndigheterna tar mot Majdan kastar mer ved på brasan av revolutionära lidelser. Varje radikalt försök att göra motstånd mot makten leder oppositionen in i en återvändsgränd: efter det allt hårdare motståndet mot polisen förstår Majdans kämpar: det blir antingen ett långt fängelsestraff - eller seger.    Segern är för båda sidor enda vägen att överleva: ingen tror på att gå förhandlingsvägen med kompromisser. Presidenten måste ha makt till varje pris, annars är det bara att byta plats med Tymosjenko. Oppositionen måste få bort presidenten, annars får de sitta tillsammans med Tymosjenko. 
  Det är en ovanlig situation, och jag tror inte att vare sig den ena eller andra sidan har något att vinna på att ta till våld. För att förkänslan om ett inbördeskrig inte ska besannas, behövs en medlare - en tredje kraft. Och den borde komma inifrån - inte från Ryssland eller Europa. En auktoritet som gäller för båda sidor. 
  Jag vet inte vilka. Men jag vet säkert, att den går att finna."

  Gorbatjev vände sig 23/1 i ett brev till Obama respektive Putin, och understödde därmed  en hänvändelse av Lev Ponomarjov, där han föreslår de båda presidenterna att ta initiativ till att få parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet. Han varnade för att ytterligare eskalering av konflikten i Kiev hotar inte bara själva Ukraina, utan också Europa och världen.

    Vilken kraft representerar tungan på vågen, kommer den inifrån eller utifrån?
  Eller ovanifrån?SvD,SvD,  Aftonbladet,Aftonbladet,  Expressen , SR


Bloggat
    Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer: