2014-02-08

OS invigningen blev "djupdykande historie-genomgång" - med vissa luckor.

Vad var det som de människor som följde OS -invigningen i Sochi fick se?
   Enligt sport.mail.ru handlade det om "…Ryssland, som ett land med rik , klassisk kultur - till stor del handlade showen om en djupdykande rysk historie-genomgång, som bl.a. innehöll balett-föreställningen 'Natasja Rostovajas bal', ur Lev Tolstojs världsberömda verk 'Krig och Fred', som motiv. ...  Ceremoniens grund-idé var om en liten flickas - Ljubovs -  drömmar. Hon drömde att hon fick se Rysslands historia under olika perioder."

  Detta fick publiken se först efter en hel del andra framträdanden, förevisanden av ryska, kyrilliska bokstäver med symbolisk betydelse, m.m.
  
 " .. sedan hissades ryska flaggan , den ryska nationalsången sjöngs av en manskör från Sretenskij-klostret, och  därefter paraderade idrottsmän. 

Progressivt kommunistiskt ånglok ?
  Historie-utflykten började med en särskild videofilm, där Rysslands arv från Grekland, genom de legendariska argonaut-färderna till Kaukasus´ stränder, skildrades . I filmen , där kända ryska aktörer som Владимир Машков, Сергей Безруков, Федор Бондарчук, Егор Бероев, Гарик Сукачев och många andra syntes, skildrades ett helt galleri av historiska personligheter. En kulmen i filmskådespelarnas version utgjorde just byggandet av själva 'Fisjt-stadion'.   Efter att filmen var slut kom en legendarisk Trojka framglidande på scenen, en av de i världen mest kända ryska symbolerna, och på golvet byggde sagofigurer upp Чудо Юдо Рыбу-Кит (= Chudo Yudo Jätte-fisken) - en betecknande symbol för den slaviska kulturen. Därpå började 'smör'- eller pannkaksveckan på scenen  (i stil med svenska semlor inför fastetiden - men pannkakor istället /blogred), där avsikten var att visa det medeltida Rus med sina gamla kyrkor, bojarerna och traditionella ryska leksaker och visselpipor.

  Flickan Ljubov deltog aktivt i folkfesten, och kupolen, vars stil var tagen från de färgrika kupolerna på Vasilij-katedralen , sprang i luften vid ett tillfälle i showen, och byggdes sedan upp nästan i den formen, som på den världsberömda katedralen som står på Röda torget, och som har blivit en av de mest kända Moskva-symbolerna.

  Sedan skildrade skådespelarna Rysslands historia från Peter den Stores tid. Peter den Stores roll som den ledarfigur, som öppnade fönstret mot Europa och som avslutade perioden av isolering för Ryssland, är kolossal i landets historia, och därför ägnades en särskild del av showen åt honom och åt grundandet av S:t Petersburg, Rysslands  mest europeiska stad.  

  Efter det var det tid att visa det feodala Rysslands blomstring, vilket skedde genom Natasja Rostovajas bal, det är en av de mest kända scenerna i Lev Tolstojs roman 'Krig och Fred'. 
   Jevgenij Dogas kända vals från filmen 'Mitt vänliga, ömma vilddjur' beledsagade balen musikaliskt. Den ryska balettens stjärnor uppträdde - Светлана Захарова i rollen som Natasja Rostovaja, Владимир Васильев i rollen som hennes far,Данила Корсунцев i rollen som Andrej Bolkonskij och Александр Петухов i rollen som Per Besuchov - de framförde detta kärleks- drama inför åskådarna där t.o.m. Bolkonskij och Besuchov virvlade runt i valsen.

  Förändringarnas och revolutionens farliga tid tog plats efter balen, med Schnittkes musik, efter detta kom ett av ceremoniens mest strålande inslag:'suprematisk balett'. Ett enormt ånglok kom tillsammans med konstgjorda figurer som föreställde ryskt avantgarde, dansöser i rött, och även konstgjorda traktorer, såningsmaskiner och andra maskiner gled ut på golvet till stadion. Den världskände kompositören Georgij Sviridovs 'Tid, framåt' beledsagade denna del av ceremonien musikaliskt."

Och efter "historie-utflykten" hölls tal av Internationella Olympiska Kommiténs president Thomas Bach, och Rysslands president Vladimir Putin Vilka fler?

- - 

Så sammanfattar alltså sport.mail.ru spektaklet. "En djupdykande historie-genomgång" ? Kanske just ryssarna kan behöva det - bearbeta sin historia på detta vis inför hela världen ? ( enligt organisatörerna kunde 3 miljarder människor följa invigningen med teknikens hjälp ) Deras historia har ju inte varit den enklaste.


  OS-invigningens historie-utflykt hade trots allt vissa luckor.

Svenska DN kommenterar:"Men Ryssland visade förstås sina starka sidor: klassisk musik, balett, cirkuskonster. Showdelen av invigningen var en vandring genom Rysslands historia – ofta mycket vacker, men utan de många tråkiga sidorna som Gulag och andra världskriget."
  Ryska Radio Svoboda: "Men vad ska man säga ? Det är klart att det var många egendomliga inslag i öppnings-showen. I landets historia utelämnades faktiskt Oktober-revolutionen 1917, det Stora fosterländska kriget, och senare tider med 'perestrojka' och Sovjetunionens sammanbrott..."


Många bilder från invigningen - här - och - här
  SR, Skånskan, Barometern, Novaja Gazeta


 Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: