2014-02-20

Ukraina: svårt att överblicka situationen

Kiev brinner - medan Olympiaden i Sotji går mot sin avslutning
Läste en artikel om att det bildades två "halvt underjordiska arméer" i Ukraina:

"I öst och syd aktiveras de krafter  som kämpar för myndigheterna, och i centrala och västra Ukraina - de som kämpar för proteströrelsen, Majdan.

  I landets östra och södra delar aktiviseras de som stöder de nu sittande myndigheterna, och som har lovat att slå ned Majdan. Officiellt kallas de för 'polisens medhjälpare ur allmänheten'. Bland sådana organisationer finns de motbjudande 'Oplot' och 'Kosackerna' från Charkov. Tanken på den s.k. 'ukrainska fronten' framfördes av politiker under möten som hölls av Regionernas parti (presidentens parti) i Charkov. 'Oplot'- kämparna träder nu fram som 'aktivister ur allmänheten'. De var de första som officiellt förklarade sig vara Majdans fiender. 
  Att sälla sig till de krafter som 'kämpar utan regler' är att ställa upp för myndigheterna. Fördensskull har man ordnat med att samla många tusen ledare från Regionernas parti i Charkov. På dagordningen sattes att bilda 'Ukrainsk front' som en motpol till Majdan, och S:t Georgs band blev symbol för detta initiativ.   Förutom 'Oplot' befann sig bland de krafter som ställde upp för myndigheterna  afganer och 'kosacker' , vilka stod nära den ryska kosack-milisen. 

  'Vi ställde alla upp som en man till försvar för vår stad, sida vid sida med 'Oplot'. Jag ringde till atamanen för den väldiga Don-styrkan, och de gav oss tio tusen kosacker', berättade atamanen Igor Tjernoivanov. 

Dessutom har ryska motorcyklister redan tagit sig till Krim. Det är just de killarna som Vladimir Putin hälsar så hjärtligt på. Nu är de också med i 'Ukrainska fronten'. 

  Man bildar väpnade trupper också i västra delarna av landet. Ledarna för Majdans försvar, Andrej Parubij, tillkännagav för inte så länge sedan bildandet av en allmän, nationell 'mini-armé', som skulle koordinera sina rörelser med Kiev. Ledarna för försvaret for ut till regionerna för att stärka positioner på olika platser. Nu har det inträtt 12.000 personer i detta försvar .

 Därför kan det snart finnas två halvt underjordiska arméer i staten, och fredliga medborgare kommer knappast att känna sig bekväma när de omges av dessa beskyddare.

Vi kan påminna om att ledaren för den Charkov-baserade organisationen 'Oplot' uttryckte den uppfattningen, att lagen uppmuntrar honom och hans underordnade att slå sönder händer och fötter på dem som protesterar på Majdan.


  Så skrev alltså TSN om situationen den 10/2. Sedan dess har de värsta sammanstötningarna hittills skett, sedan protesterna på Majdan inleddes i slutet av November. 
Och hela världen är inblandad, vad det tycks.
  
   DN, SR,SRSvD, Barometern, Skånskan, GP, Dagen
  Video - från natten till igår


   Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Hans Lindelöw sa...

Funderar också på Majdan och vilka som verkligen är aktiva. Vilka ingår i "Nya Ukraina"? Vilka utgör regering? Hur många stödjer ultranazisterna Svoboda?

Hans Lindelöw sa...

http://www.subsekvent.com/2014/03/krim-krisen-saker-flyter-upp.html